Второто издание на фолклорния събор От браздата до софрата ще

...
Второто издание на фолклорния събор От браздата до софрата ще
Коментари Харесай

В Пещера започва „От браздата до софрата”

Второто издание на фолклорния събор „ От браздата до софрата ” ще се организира през днешния ден в земенското село Пещера. Той се провежда от локалното читалище и кметството в селото, с поддръжката на община Земен, и ще бъде придружен с отбелязване на 120-годишнината от рождението на патрона на читалището и един от неговите създатели Крюгер Николов.

240 самодейци – представители на областите Перник, Кюстендил, Благоевград и София – ще показват обичайни обреди, свързани с работата на равнищата, жътварски песни и приказки, както и обредни хлябове.Фестивалът няма конкурсен темперамент, сподели Иванка Василева – гл. специалист в Община Перник.

 „ Идеята е доста забавна, тъй като те желаят да издирят, да запазят и разпространяват обредите, песните и самото подготвяне на хляба, да се запознае младото потомство с оная хубава приказка, както ние обичаме да споделяме, че по-голям от хляба няма ”, сподели Василева.

Успоредно с фестивала ще бъде маркирана и 120-годишнината от рождението на Крюгер Николов. Той е роден в Пещера. Бил е актьор в пътуващи театри, директор и режисьор в театрите в Бургас, Лом, Шумен, Кюстендил, Благоевград и Ямбол. Бил е и в трупите на Пернишкия, Пазарджишкия и Софийския трагичен спектакъл и гост-актьор във Враца и Плевен. Миналата година негови персонални движимости, фотоси, ръкописи са предадени от наследниците му, посредством читалището в селото, на Държавен списък – Перник.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР