Вторичните трусове в района на гръцкия остров Кос ще продължат

...
Вторичните трусове в района на гръцкия остров Кос ще продължат
Коментари Харесай

Вторичните трусове в района на остров Кос ще продължат поне още 1 г.

Вторичните земетресения в региона на гръцкия остров Кос ще продължат най-малко още 1 година и не се чака да бъдат усетени в нашата страна. Това сподели пред БНР сеизмологът проф. Емил Ботев.

Силата на вторичните земетресения в региона на Кос ще понижава, само че някои от тях могат да доближат 5 и повече по Рихтер, сподели проф. Ботев.

Той изясни какъв брой по-мощно е било гръцкото земетресение спрямо това в Перник напролет на 2012 година, което бе с магнитуд 5,6. Пернишкото земетресение е към 30 пъти по-слабо по сила и мощ, съобщи специалистът.

По-опасни за България сега са земетресенията в прилежащите й страни, в сравнение с тези на наша територия. Като най-опасното от тях е огнището във Вранча. Най-силните трусове у нас в бъдеще могат да се случат в региона на Кресна, където и в предишното е имало мощни земетресения, изясни проф. Ботев.

Повод за терзания обаче няма, защото в близко време там не се чака да бъде насъбрано огромно напрежение в земните пластове. Засега такива опасения няма. Ние сме си разтоварили напреженията в доста близко минало, а натрупването на тези напрежения е извънредно постепенно на територията на нашата страна, сподели още проф. Емил Ботев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР