Втори октомври е повече от Световен ден на ненасилието, защото

...
Втори октомври е повече от Световен ден на ненасилието, защото
Коментари Харесай

Пророкът на ненасилието: от Соления марш до свободата

Втори октомври е повече от Световен ден на ненасилието, тъй като на този ден през 1869 година се ражда една от трите най-влиятелни персони на второто хилядолетие - Махатма Ганди - борецът за човешка независимост и нравствен лидер на индийското придвижване за самостоятелност, което води през 1947 година до края на английското господство в Индия.

78-годишният Мохандас Карамчанд Ганди, прочут като Махатма Ганди и Баща на нацията, умира една година по-късно, на 30 януари 1948 година, при атентат - погубен от индуски националист в насилието, последвало разделянето на Британска Индия на Индия и Пакистан.

Махатма значи Велика душа и произлиза от индийската философска, религиозна и социална традиция. С него Ганди е поздравен от поета Рабиндранат Тагор при завръщането си от Африка в Бомбай на 9 януари 1915 година Въпреки че самият Ганди признава в своята автобиография, че се смята неподобаващ за тази купа и назовава себе си Алпа Атма - Малката душа, еднакъв на всички елементарни хора.

 Махатма Маганти на чакрък, трансформирал се в знак на самостоятелност
Махатма Маганти на чакрък, трансформирал се в знак на самостоятелност
Снимка: Getty imagees

Ганди получава интернационална популярност със своята идея за сатяграха ( " държане на истината " ), ненасилствени митинги за реализиране на политически цели, която се основава на концепцията за ахимса. Това обаче не значи покорно послушание. Ганди споделя, че ненасилието има цел - и тя е да не сътрудничиш на насилника. Ако е нужно, остави го да вземе от теб каквото желае - само че не му помагай.

Такава е и акцията му със Соления марш. Един епизод от това време споделя, че когато индийци заграждат с няколко редици пътя на английските военни, командирите подреждат пукотевица. Първите няколко редици индийци падат, останалите стоят - без никакво враждебно деяние, само че непоколебимо, и просто гледат английските бойци в очите. И бойците отхвърлят да стрелят, макар заканите за боен съд и разстрел ...

Животът и делото на Махатма Ганди му отрежда мястото на единствения от нашата цивилизация, победил насилието с ненасилие.

Когато Ганди умира, без да е получил Нобелова премия за мир, Алберт Айнщайн споделя:

" Пропуснахме една опция да документираме за идните генерации, че в миналото подобен човек от плът и кръв е ходил по земята. "

Със своя образец Ганди въодушевява политически водачи, като Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела и Аун Сан Су Чи.

Едно от посланията на великия хуманист е " Няма път към мира, мирът е пътят "

Пътят на Бащата на нацията

Мохандас Карамчанд Ганди е роден през 1869 година в Порбандар, щата Гуджарат. Баща му е почитан служител в щата, а майка му е мощно вярваща хиндуистка. На 19 години е изпратен в Лондон, с цел да учи право и да продължи фамилната управническа традиция. След връщането си в Индия основава правна адвокатска фирма в Бомбай, само че триумфът не го спохожда. През 1893 година отпътува за Южна Африка, откакто е сключил контракт с работеща в провинция Натал индийска компания.

Южна Африка трансформира трагично до тогава политически безразличния юноша и го трансформира в политически деятел и герой против дискриминирането на индийците от английските колониални владетели.

Повратен миг в живота на Ганди настава, когато возейки се в първа класа в железницата - бял мъж не е удовлетворен от наличието му там . Иска Ганди да бъде изместен на края на влака. Ганди отхвърля и вследствие на това е свален на идната гара. Тогава той се заклева да се бори против расизма и в случай че е допустимо да го изкорени. Това е нощта, в която дребният сгънат мъж стартира да се трансформира в колос на гражданските права.

 Махатма Ганди като юрист в Южна Африка
Махатма Ганди като юрист в Южна Африка
Снимка: Getty imagees

През 1894 година основава Наталски индийски конгрес, с цел да се бори за политическите права на индийците в провинцията.

Ганди оформя възгледите си под въздействие на Лев Толстой , с който е в преписка до гибелта на писателя през 1910 година, и в сходство с Бхагавад Гита. Пет години по-късно той се връща в Индия към този момент подготвен да се бори за освобождението й от английска власт.

За тази цел той основава през 1918 година Индийския народен конгрес (ИНК), който си слага като последна цел извоюването на независимостта на страната. Целта обаче би трябвало да бъде реализирана с мирни средства - протест на английските артикули, отвод да се заплащат налози, непокорство на английските заповеди и така нататък

 Индийски доброволец лежи пред каруца от импортирани английски облекла, които се транспортират в Бомбай, следвайки метода на мирния митинг на Ганди
Индийски доброволец лежи пред каруца от импортирани английски облекла, които се транспортират в Бомбай, следвайки метода на мирния митинг на Ганди
Снимка: Getty Images

Благодарение на интензивността и въодушевена работа на Ганди Индийският народен конгрес става всеобща национална партия.

Британците непрекъснато го арестуват, само че Ганди не се уморява да води съпротивата. В същото време той се пробва да реформира кастовото общество от вътрешната страна и да помогне на хората от най-низшите касти да си възвърнат човешкото достолепие. Това му печели доста удивление и почитатели в целия свят.

 20 май 1924 г.: Махатма Ганди чете кореспонденцията си, до момента в който живее насаме след освобождението му от пандиза
20 май 1924 г.: Махатма Ганди чете кореспонденцията си, до момента в който живее насаме след освобождението му от пандиза
Снимка: Getty imagees

Солният марш - кротичък залп за самостоятелност на Индия

23-дневният Поход на солта е най-силната акция на Ганди против английското ръководство. Тя въодушевява милиони индийци да се включат в акцията му за гражданско непокорство и получава международен отзив, откакто английските управляващи стартират всеобщи арести и побои. По това време са хвърлени в пандиза 80 000 души, негови почитатели.

На 12 март 1930 г . Ганди повежда група индийски протестиращи за самостоятелност пешком от Ахмедабад до морския бряг в Данди - на към 390 километра (240 мили). Те имат намерение да създават незаконно личната си сол от морската вода.

По това време, в сходство с английски закон за солта от 1882 година, колониалното държавно управление изисква от всички индианци да купуват сол от британците и да заплащат налог върху солта, вместо да създават лични.

Изборът на Махатма за налог върху солта като първата цел на неговото ненасилствено придвижване сатяграха в началото провокира изненада и даже насмешка от страна на британците, а също и от личните му съдружници като Джавахарлал Неру и Сардар Пател. Ганди обаче осъзна, че елементарна, основна стока като солта е идеалният знак, към който елементарните индийци могат да се събират. Той схваща, че данъкът върху солта визира директно всеки човек в Индия, без значение дали е индуист, мохамеданин или сикх, и е по-лесно понятен от комплицирани въпроси на конституционното право или владението на земята.

Преди да тръгне маршът на солта, Ганди написа писмо до английския вицекрал на Индия, лорд Ървин, граф на Халифакс, в което предлага да спре походът в подмяна на отстъпки, в това число унищожаване на налога върху солта, понижаване на налозите върху земята, съкращения за военни разноски и по-високи цени за вносен текстил. Вицекралят обаче не благоволил да отговори на писмото на Ганди, който споделя на своите поддръжници: " На колене, аз желаех самун и вместо това получих камък " - и походът продължава.

 1930: Махатма Ганди по време на Соления марш
1930: Махатма Ганди по време на Соления марш
Снимка: Getty imagees

Походът на солта стартира с няколко десетки почитатели, само че след всеки минал ден към протестния марш към морето се причисляват стотици. На 6 април Ганди и неговите почитатели стигат до Данди и изсушават морска вода от брега, като по този метод механически " създават " сол и нарушават закона.

За към месец по-късно хората в Индия всеобщо стартират да добиват солта си сами, без да заплащат налог.

Хиляди обаче са вкарани в затвор , измежду тях и бъдещият индийски Джавахарлал Неру . Ганди е задържан при започване на май, откакто написа писмо до английския вицекрал на Индия лорд Ървин за желанието си да марширува до близката солница Дхарасана.

Но маршът на солта продължава, както е плануван на 21 май, воден от поетесата и герой за независимост Сароджини Найду. Около 2500-те мирни участници са нападнати и бити от полицията, а до края на годината към 80 000 души са хвърлени в затвори.

 Национални доброволци, последователи на Махатма Ганди, маршируват по улиците на Мадрас, 1930 г
Национални доброволци, последователи на Махатма Ганди, маршируват по улиците на Мадрас, 1930 г
Снимка: Getty Images

Побоите стават притежание по целия свят , стотици невъоръжени протестиращи стоят неподвижни с оръжие в профил, до момента в който английските войски удрят палки по главите им. Тези мощни облици провокират интернационално състрадание и поддръжка за идеята за независимостта на Индия.

Ганди е освободен от ареста през януари 1931 година и стартира договаряния с лорд Ървин, ориентирани към преустановяване на акцията на сатяграха. Впоследствие е оповестено помирение, което е публично завършено в Пактът Ганди-Ървин, подписан на 5 март.

Ганди се ангажира да се откаже от акцията за сатяграха, а Ъруин се съгласява да освободи тези, които са затворени по време на нея, и да разреши на индийците да вършат сол за домашни потребности.

 Махатма Ганди на гара Булоне с индийската поетеса Сароджини Найду, на път за Англия, с цел да участва на кръглата маса като представител на индийските жители
Махатма Ганди на гара Булоне с индийската поетеса Сароджини Найду, на път за Англия, с цел да участва на кръглата маса като представител на индийските жители
Снимка: Getty imagees

Успокояването на напрежението проправя пътя за Ганди, представляващ Индийския народен конгрес, да участва на втората сесия (септември - декември 1931 г.) на конференцията на кръглата маса в Лондон, на която обаче не се реализира единодушие нито по конституция, нито по отношение на общинското посланичество.

 22 септември 1931 г.: Възхитена навалица от Ийст Енд посреща Махатма Ганди в Канинг Таун, Източен Лондон, където ще се срещне с Чарли Чаплин
22 септември 1931 г.: Възхитена навалица от Ийст Енд посреща Махатма Ганди в Канинг Таун, Източен Лондон, където ще се срещне с Чарли Чаплин
Снимка: Getty imagees

И макар че Индия получава независимостта си от Англия след 17 години, Соленият марш покачва интернационалната информираност за английските несправедливости в Индия и сплотява доста индуски и сикхи индианци против английското господство, въодушевява ги да бойкотират всевъзможни английски артикули в страната, в това число хартия и текстил. Селяните отхвърлят да заплащат налози върху земята, а Мохандас Ганди се трансформира в известна фигура по целия свят, известна със своята мъдрост и обич към мира.

Три изстрела в Бащата на нацията

На 15 август 1947 година Ганди реализира своята цел - независимостта на Индия.

В същото време обаче това е и неговият неуспех, тъй като визиите на Ганди за бъдещото развиване на индийското общество остават неосъществени. Независимостта на Индия води до разделяне на целия субконтинент на две: на най-вече индуистка Индия и мюсюлманската страна Пакистан. Следва безпримерна вълна на принуждение, в която умират хиляди, а милиони хора са принудени да изоставен родните си места.

Ганди се отхвърля от политическата си роля и се концентрира върху битката за реализиране на помиряване сред двете основни враждуващи общности - хиндуисти и мюсюлмани. Това обаче съумява да разгневи редица индyиcки фyндaмeнтaлиcти, което води и до неговата гибел.

На 30 януари 1948 година 78 -годишният Ганди е убит от вманиачен индус в комплекса на Бирла Хаус (сега Ганди Смрити), огромно имение в Ню Делхи. Неговият палач е Натурам Годсе, бранител на хиндуисткия шовинизъм, член на политическата партия хиндуистката махасабха и член на индуистката националистическа доброволческа организация Раштрия Суамсевак Сангх (RSS). Годсе счита Ганди за прекомерно отстъпчив към мюсюлманите по време на разделянето на Индия.

Малко след 17:00 часа, съгласно очевидци, Ганди стига върха на стъпалата, водещ до издигнатата поляна зад Къщата на Бирла, където всяка вечер организира многоверски молитвени събрания. Когато стартира да върви към подиума, Годсе излиза от тълпата, ограждаща пътя на Ганди, и изстрелва три патрона в гърдите и корема му от упор. Махатма пада на земята. Той е пренесен в стаята си в Бирла Хаус, откъдето по-късно излиза представител, който оповестява за гибелта му.

 Февруари 1948 г.: Тълпа, която следи погребалното шествие на индийския общественик и бранител на ненасилието Махатма Ганди
Февруари 1948 г.: Тълпа, която следи погребалното шествие на индийския общественик и бранител на ненасилието Махатма Ганди
Снимка: Getty imagees

Годсе е хванат от тълпата - най-разпространеният от които е Херберт Райнер-младши, вицеконсул в американското посолство в Делхи - и предаден на полицията. Делото за убийството на Ганди е намерено през май 1948 година в историческия Червен форт в Делхи, като основният обвинен е Годсе, а съавторите му - неговият помощник Нараян Апте и шестима други. Годсе и Апте са наказани на гибел на 8 ноември 1949 година Те са обесени в пандиза в Амбала на 15 ноември 1949 година

 17 февруари 1948 година: Пепелта на убития индийски националистически водач Махатма Ганди (1869 - 1948) се придвижва по улиците на Аллахабад, преди да бъде изпратен до река Ганг
17 февруари 1948 година: Пепелта на убития индийски националистически водач Махатма Ганди (1869 - 1948) се придвижва по улиците на Аллахабад, преди да бъде изпратен до река Ганг
Снимка: Getty imagees

Повече от два милиона души участват на погребението на Ганди.

След гибелта му неговата отдаденост към живота без принуждение става знак на вяра за потиснатите и маргинализирани хора по света.

Единственият рисуван портрет на Ганди е дело на българин

В живота на този единствен човек от нашата цивилизация, който съумява да извоюва независимостта на Индия от Британската империя с ненасилие, има мощна българска диря. Българският художник толстоист и странник Борис Георгиев (1888 г.-1962 г.), рисува Махатма Ганди.

" Борис Георгиев от Варна " - по този начин се е подписвал огромният наш художник - жител на света, именуван на всички места художник на духа. Рисувал е Айнщайн и щерка му, Махатма Ганди и брачната половинка му - Кастурба, Рабиндранат Тагор, Джавахарлал Неру, кардинали...

Той е единственият художник, който рисува Махатма Ганди по време на молитва в ашрама му във Вартха, Индия. На портрета има надпис от Учителя: " В нозете на бедните хора ". И му прави неповторими фотоси - по какъв начин се моли, медитира, работи на чакръка, намира се с хора...

А това, което ги сближава, е отношението им към живота - освен живота на човечеството, само че и живота на всички живи същества на Земята.

Ценните уроци, които ни остави Махатма Ганди

" Око за око и светът ще ослепее. "

" Насилието е оръжието на слабите. "

" Бъди смяната, която желаеш да видиш в света. "

" Най-добрият метод да намериш себе си, е да изгубиш себе си в работа на другите. "

" Не бива да губиш религия в човечеството. Човечеството е океан, в случай че няколко капки в океана са мръсни, океанът не става замърсен от това. "

" Моралът е основата на нещата, а истината е същността на целия морал. "

" Властта бива два типа. Едната е добита посредством боязън от наказване, а другата - чрез дейности на любовта. Властта, учредена на обич, е хиляда пъти по-ефективна и трайна от тази, произлизаща от боязън от наказване. "

" Силата не произлиза от физическите благоприятни условия. Тя идва от несломимата воля. "

" Можеш да ме оковеш във вериги, да ме измъчваш, можеш даже да съсипеш тялото ми, само че в никакъв случай няма да можеш да плениш моето схващане. "

" Молитвата не е искане. Тя е блян на душата. Тя е всекидневно приемане на нечия уязвимост. По-добре е в молитвата да имаш сърце без думи, в сравнение с думи без сърце. "

 Махатма Ганди към 1930 година
Махатма Ганди към 1930 година
Снимка: Getty imagees
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР