Втори ден на срещата на върха в Брюксел, в която

...
Втори ден на срещата на върха в Брюксел, в която
Коментари Харесай

Втори ден на срещата на върха в Брюксел: Съпротива на Унгария по темата за миграцията

Втори ден на срещата на върха в Брюксел, в която взе участие и българският министър-председател Николай Денков. Лидерите на страните от Европейски Съюз се схванаха нощес да продължат да дават финансова, икономическа, филантропична и военна помощ за Украйна. Те не съумяха за реализиран единодушие за общи изводи по тематиката за миграцията поради мощната опозиция на Унгария.



Става въпрос за пакта, който вътрешните министри одобриха преди няколко седмици. Според него би трябвало да има наложителна взаимност сред страните членки и тези, които не желаят да одобряват мигранти да заплащат по 20 000 евро на човек на останалите страни, които ги одобряват.

Унгария е мощно срещу този пакт, само че по този начин или другояче той е реалност. Унгария може да спре единствено изводи по него.

Марк Рюте, министър председател на Нидерландия: " Това, върху което работим в този момент, е да разберем дали можем да реализираме съглашения, гарантиращи сигурността на Украйна. Нидерландия и някои други страни изследваме опциите за помагане с изтребители F-16. Други страни изследват разновидностите за оказване на помощ със системите за противовъздушна защита " Пейтриът ". А останалите страни ще окажат друга помощ. Освен това е значимо Европейският съюз също да оказва помощ и това може да стане, да вземем за пример посредством съгласуване на отбранителната индустрия или посредством Европейски механизъм за поддръжка на мира.

Кая Калас, министър председател на Естония: " Имахме дълга полемика за миграцията, прекомерно дълга. Днес продължаваме. Не мисля, че нашите диспути могат за обиден Пакта за миграцията. Става дума за заключенията, които ние одобряваме тук. Дискусията беше за вътрешните и външните измерения на миграцията. Мисля, че това, към което всички се обединихме, е че би трябвало да се оправим с външните измерения, тъй като когато мигрантите към този момент са в Европа, тогава се появяват редица проблеми, с които би трябвало да се оправим. Затова би трябвало да се фокусираме върху това по какъв начин да понижим миграционния напън и това е външното измерение на миграцията ".



Снимки: БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР