Втори ден Гърция се бори с екологична катастрофа в района

...
Втори ден Гърция се бори с екологична катастрофа в района
Коментари Харесай

Нефтен разлив предизвика екокатастрофа на гръцкия остров Саламина

Втори ден Гърция се бори с екологична злополука в региона на остров Саламина. Огромно нефтено леке доближава до крайбрежията, откакто в неделя танкер потъна на пристанището в Пирея. Местните поданици настояват, че управляващите не са създали задоволително, с цел да се предотврати замърсяването.

Нефтено леке, което се простира на повече от километър и половина. Авария на петролен танкер, пренасящ гориво от Атина, става причина той да потъне, заяви. Твърди се, че екипажът е съумял да запуши пробойни и да предотврати приключването на най-малко 90% от петрола, само че съгласно жителите на остров Саламина, размера на разлива демонстрира друго.

„Истинска злополука. Не знам дали това място – назовава се Лимнонас, не знам дали в миналото ще бъде годно за обитаване още веднъж. Не разбирам по какъв начин се случи това. Преди влизахме с рибарските си лодки в морето и рибите безусловно скачаха при нас. Някой би трябвало да поеме отговорност за това, което се случи“, разяснява Панайотис Зорбас, гражданин на о-в Саламина.

„Това е закононарушение. Ако бяха взели ограничения в точния момент, петролът нямаше да доближи до брега. Трябваше да почистят разлива още вчера“, добавя различен гражданин на острова.

В неделя 45-годишният танкер Агиа Зони 2 потъна с товар 2200 тона нефт и 370 тона корабно гориво. Екипажът е незасегнат, само че аргументите за потъването на танкера към момента не са известни.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР