Втората стъпка на увеличение на учителските заплати можe да бъде

...
Втората стъпка на увеличение на учителските заплати можe да бъде
Коментари Харесай

Вторият скок на учителските заплати ще е през септември 2018-а

Втората стъпка на нарастване на учителските заплати можe да бъде изместена предварително и вместо от януари 2019 година да се случи от септември 2018 година, оповестява Медиапул, базирайки се на свои източници.

Според уеб страницата към момента не е явен процентът, с който ще се усилят възнагражденията на учителите, защото той към този момент ще се пресмята върху по-високата база от 1 септември т.г., когато заплатите бяха увеличени с 15%. В края на август т.г. шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче разгласи, че през 2018 година за педагозите ще има още 20-25% скок на възнагражденията.

Предизборният ангажимент на ГЕРБ бе за двойно нарастване на учителските заплати за 4-годишен интервал. Това значи, че през 2021 година минималното заплащане на учителите следва да е към 1200 лева, междинното - 1600-1700 лева, а директорската заплата - близо 2000 лева Първата стъпка бе планувана за януари следващата година, само че бе осъществена от 1 септември т.г. - тогава учителите бяха зарадвани с 15% нарастване на заплатите си. За задачата през август кабинетът отпусна спомагателни 80 млн. лева от тазгодишния бюджет.

На процедура от гилдията още не са получили отпуснатото покачване, като обещанието на просветния министър Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9... към профила е това да стане най-късно през идващия месец октомври. Тогава педагозите на минимална заплата следва да получат не 670 лева, а 770 лева, старши учителите - най-малко 792 лева вместо 668 лева, шефовете - най-малко 950 лева при настоящи 825 лева и така нататък

За следващата година кабинетът е възнамерявал да отпусне спомагателни 330 млн. лева за обучение (според средносрочната бюджетна прогноза до 2019 г.). 240 млн. лева от тях ще обезпечат 15% скок за цялата 2018 година, а останалите 90 млн. лева ще се разпределят диференцирано за учебните заведения в по-малките обитаеми места и с проблематични възпитаници. Т.е. пари за второто нарастване на заплатите в бюджет 2018 най-малко към този момент не са планувани.

Към момента не е ясно какъв брой пари ще са нужни за втората стъпка, както и дали нарастването ще е от 20 или от 25%. При всички случаи обаче, в случай че държавното управление реши да изтегли второто покачване на учителските заплати през септември 2018 година, то в бюджета за следващата година би трябвало да се заложат още средства.

Преди месец Менда Стоянова даде поръчка за нарастване на заплатите и в други браншове - сигурност, просвета, обществена сфера и др.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР