Втората група от 13 души - предимно учени, отправили се

...
Втората група от 13 души - предимно учени, отправили се
Коментари Харесай

Втората група за българската база в Антарктида, чака самолет от седмица

Втората група от 13 души - най-вече учени, отправили се към Българската антарктическа база " Св. Климент Охридски ", се намират в Пунта Аренас - най-южния град на Чили, и към този момент цяла седмица чакат аероплан за Антарктида. Това показва в известие до медиите ръководителят на Българския антарктически институт и началник на експедицията проф. Христо Пимпирев.

По прелиминарен проект полетът е трябвало да се реализира на 14 декември с бразилски боен аероплан Херкулес С-130. Съмнение за проблем в мотора е осуетило излитането на машината. Очаква се да дойде аероплан от Бразилия, който на 20 декември би трябвало да транспорти до Южношетландските острови групата, в която с изключение на българите има и учени от Колумбия, Монголия, Беларус и Русия. Там ги чака малко 20-метрово чилийско корабче, което би трябвало да ги транспорти до о. Ливингстън, предава Българска телеграфна агенция.

Българските антарктици, които от месец са въз основата, са имали преди дни посещаване от френска експедиция, отдадена на 200-та годишнината от откриването на Антарктида, оповестява още проф. Пимпирев. Ръководител е известната френска пътешественичка и изследователка Лоранс дьо ла Фериер, която е изкачвала Еверест, прекосявала е Антарктида със ски и е била пълководец на френската база " Дюмон д`Юрвил " през зимата. Маршрутът на френската експедиция следва стъпките на първопроходците от преди два века. По пътя си те ще посетят няколко научни бази, като българската е една от първите. Френският екип е разгледал полярната ни база и е посетил православния параклис " Св. Иван Рилски ".

Катамаранът, с който плава френският екип, е оборудван с инсталация за мониторинг на морската вода и учи замърсяването на водите на Южният океан с пластмасови микро частици. Основната цел на плана е просветителна. С ежеседмични директни включвания по френски ефирен канал, снимане на видео и снимков материал, взимане на изявленията с членове на националните експедиции, екипът ще показа на възпитаници от френските учебни заведения историята на откриването на Ледения континент, както и актуалните трендове в проучването му. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР