Втора нощ десетки хиляди емигранти, завърнали се Румъния, излязоха на

...
Втора нощ десетки хиляди емигранти, завърнали се Румъния, излязоха на
Коментари Харесай

Втора вечер десетки хиляди протестираха в Букурещ

Втора нощ десетки хиляди емигранти, завърнали се Румъния, излязоха на митинг против корупцията и държавното управление. Недоволството на площад „ Виктория” този път мина без ексцесии и напрежение сред протестиращите и жандармерията.

Позиция на жандармерията за митинга в петък е, че използването на мощ е била наложителна. Тя обаче стана мотив за политически престрелки сред президент и министър председател.

Президентът Клаус Йоханис взе страната на протестиращите, а министър председателят Виорика Дънчила отбрани дейностите на полицията.

По данни на Аджерпрес в събота вечерта на митинга пред постройката на държавното управление са се събрали повече от 25 000 души. Според Ройтерс стачкуващите са били към 40 000, по-малко от 100-те хиляди от предходната вечер. Те стачкуваха против политиката на левоцентристкото държавно управление на Социалдемократическата партия и Алианса на демократите и либералите, настоявайки за неговата оставка и предварителни избори.

ротестиращите носеха румънски флагове и флагове на Европейския съюз, надуваха вувузели и скандираха: "Оставка! ", "СДП - алена чума ", "Румъния разсъни се! " и "Няма да си тръгнем! ". На площада бяха ситуирани подразделения на жандармерията и пролицията, както и коли за спешна помощ. Автомобилното придвижване в региона беше лимитирано. Участниците в мирния митинг започнаха да се разотиват към 23,00 ч.

Протести имаше и в градовете Клуж, Сибиу и Брашов в Трансилвания, в Тимишоара на границата със Сърбия и в източния град Яш.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР