Втечненият газ може да пристигне у нас с кораби от

...
Втечненият газ може да пристигне у нас с кораби от
Коментари Харесай

Втечненият газ от САЩ може да пристигне с кораби и после да мине през газопроводи в Гърция и Турция |

Втечненият газ може да дойде у нас с кораби от Съединени американски щати, а след това през терминали за полутечен газ в Гърция и Турция, където има свързани с България газопроводи. 

Това съобщи в коридорите на Народното събрание депутатът от " Демократична България " Владислав Панев във връзка новината, че министър председателят Кирил Петков се е договорил с американския вицепрезидент Камала Харис .

" Колкото повече други възможности има България за импорт на газ, толкоз по-ниски ще са крайните цени за потребителите. В момента имаме задоволително потенциал да вкарваме тук този полутечен газ, въпросът е в източниците. Колкото повече дивесифицирани източници, толкоз по-добре - конкуренцията поражда качеството ", сподели той.

Панеев очаква промишлеността, потребителите и топлофикацията да получат по-изгодни цени за втечнения газ през следващия отоплителен сезон.

" Не знам дали втечненият газ от Съединени американски щати ще стане до юни, доколкото знам България и предходната седмица имаше доставки на полутечен газ, имаше публична информация за това. Хранилището в Чирен евентуално има задоволително ресурси за месец напред. Не чакам проблеми през лятото с потреблението на природен газ ", сподели съпредседателят на " Зелено придвижване ".

Владислав Панев чака интерконекторът с Гърция да проработи през новия отоплителен сезон и по този начин България да получи достъп до азербайджански газ. " Знаете, че цената на азерския газ е свръзана с цената на петрола, което значи, че най-вероятно ще е в пъти по-ниска от цената, на която сме купували от " Газпром ", съобщи той.

Съпратиецът му Ивайло Мирчев съобщи, че за България ще има сигурни доставки на природен газ, а от Демократична България още предходната седмица са споделили, че цената от май до декември ще бъде по-ниска от досегашната за съветския газ.

Той удостовери, че втечненият газ от Съединени американски щати най-вероятно ще минава през газовата ни връзка с Гърция. Според Мирчев е значимо България да има разнообразни източници, с цел да може да подсигурява енергийната си самостоятелност. 

Бившият енергиен министър на ГЕРБ Делян Добрев съобщи, че новината е добра, само че че към нея би трябвало да се гледа скептично. Той съобщи, че не е ясно дали в цената са включени разходите за превоз, които доста биха могли да усилят крайната сума. 

" Ние нямаме детайлности във връзка с цената, не знаем с кой бенчмарк я съпоставят, с цел да кажат, че е по-ниска. Става дума за един танкер или двадесет, колкото трябват годишно за потребностите на България. Руската цена е 70 евро/мегаватчас. Тоест този танкер на по-ниска цена ли е или по-висока? Тази цена трансформира ли се с времето? Има доста въпроси, на които нямаме отговор ", каза депутатът от ГЕРБ. 

Според него Петков е дал клетва, която не подсигурява нищо и ГЕРБ имат цялостното право да се съмняват в думите му. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР