Всяко шесто работно място в българската индустрия е съсредоточено в

...
Всяко шесто работно място в българската индустрия е съсредоточено в
Коментари Харесай

Големият двигател в Пловдив - мехатроника и аутомотив

Всяко шесто работно място в българската промишленост е концентрирано в района на Пловдив. Големият мотор зад индустриалната агресия на района са мехатроника и аутомотив. Макар и свиващи се, облеклата и храните към момента са с изненадващо огромни дялове в локалната промишленост.
Бурното развиване на района и големият интерес от страна на вложителите постоянно са причина да се повдига въпросът допустимо ли е пазарът на труда в региона да задоволи потребностите на работодателите, или дефицитът на работна ръка ще се трансформира в продължителен проблем за Пловдив. Дори медийните заглавия за нови вложения към момента натъртват на броя работни места, които ще бъдат разкрити. Но от дълго време това не е водещо, а по-скоро каква добавена стойност ще прави всяко ново работно място. И оттова дали ще може да се конкурира за личен състав, както и да притегля хора от към момента раздутите в района, само че приблизително видяно, нископроизводителни производства на дрехи и храни.
Автор: Капитал
Част от вложителите, изключително тези, които са в по-голяма степен подвластни от количеството и цената на труда, най-вероятно изпитват напън да се пренасочат към други дестинации, където разноските за труд и конкуренцията за работни места са доста по-ниски. Друга част се ориентира към производството на по-скъпи артикули, с по-висока добавена стойност, както и към ускорение на процесите по внедряване на нови технологии и процеси в индустриалните действия. Това от своя страна води и до смяна на индустриалния профил на района.
Свиващите се браншове Автор: Капитал Реклама
Традиционно секторите, които в по-голяма степен изпитват напън от страна на пазара на труда и означават доста стесняване, са обвързваните с производството на текстил и дрехи. В района на Пловдив този бранш към момента е изненадващо огромен - 13% от индустриалните работни места, като имаме поради конкуренцията за хора от бързо растящите мехатроника и аутомотив. За последните пет години облеклата губят близо 4200 работни места. Другият огромен свиващ се бранш са храните и напитките, който за същия интервал се свива с 850 работни места до малко над 13 000, или 18% от индустриалната претовареност през 2021 година.
Автор: Капитал
Най-голямата група от производства в района на Пловдив е тази на процесните производства (например, само че освен, метали, химия, козметика). Новите вложения в тази група обаче са необичайност, като за интервал от пет години заетостта нараства едвам с 660 работни места.
Експанзията на мехатрониката и аутомотив Автор: Капитал
Големият мотор зад индустриалната агресия на Пловдив са мехатроника и аутомотив, който за интервал от 5 години усилва каузи си в локалната промишленост с 6 процентни пункта. От 2016 година насам работните места в бранша нарастват с 3800 до 21 000 работни места, или 29% от индустриалната претовареност в област Пловдив. За съпоставяне, общо за всички останали райони в страната заетостта в тези производства нараства с 3400 работни места.
Реклама Над три четвърти от растежа на работните места в мехатроника и аутомотив е дело на задгранични вложители, които са виновни за над 12 900 от работните места в промишлеността към 2021 година В същото време нарастват вложенията и от страна на локални вложители както в посока основаването на нови производства, по този начин и за разширение или пренасяне към Пловдив от други градове в България. Мехатроника и аутомотив в Пловдив се отличават с най-високата продуктивност на труда (добавена стойност на едно работно място) в локалната промишленост. Това е изненада, тъй като тази лидерска позиция в другите райони на страната се държи от доста по-наситените на капитал процесни производства. Автор: Капитал
Високата продуктивност от своя страна намира отражение и в заплатите. Отново най-високите в локалната промишленост, както и по-високи по отношение на тези приблизително за останалите райони на страната. Разходите за труд в мехатроника и аутомотив в действителност нарастват с доста бързи темпове - 11.4% средногодишно за последните 5 години, само че това в огромна степен се дължи и на редом възходящата с високи темпове продуктивност на труда.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР