Всяко дете ще бъде прието в гимназия, която съответства на

...
Всяко дете ще бъде прието в гимназия, която съответства на
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Най-доброто образование е присъственото, но нямахме друга опция

„ Всяко дете ще бъде признато в гимназия, която подхожда на неговото равнище. Децата ще се показват добре на изпитите, в случай че четат всекидневно, многогодишни и родители им съумеят да ги стимулират да учат ”. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на „ Плюс-Минус ” по Нова телевизия. Той изясни, че в министерството не вършат промени, а по-скоро корекции и стъпки към по-компетентностен метод, който е общопризнат преди 4 години.
„ Искаме децата да развиват съразмерен микс от компетентности. Това значи, че към изпитите по БЕЛ и математика ще се прибавят част от публичните и естествени науки. Те ще бъдат по-малко от 50%. Трябва да мотивираме децата да учат и тези дисциплини. Всички специалности оттук насетне ще изискват по-интегрален микс от умения. Ако желаеме децата да са по-подготвени за живота, те би трябвало да ги имат ”, изясни Вълчев.
Според просветителния министър огромен проблем е фактът, че учениците не желаят да се включват в техническо-инженерното висше обучение. Причината за това, съгласно него била неналичието на интерес към естествените науки. С максимален растеж на приходите щели да бъдат тъкмо специалностите, които включват проучването на естествени науки. Според Вълчев частните уроци ще станат нерентабилни.  
„ Учениците са по-подготвени, когато отделят повече време за учене. Когато учителят или родителят им помогне да схванат информацията. Когато са стимулирани да учат. Другата смяна, която се опитваме да създадем, е по-голямата част от въпросите да мерят функционалната просветеност и уменията за решение на проблеми. При нас до момента по-голямата част от въпросите са претендирали заучаване ”, сподели още той.
Министърът увери, че огромна част от квалификациите на учителите са ориентирани компетентностния метод, към просветителните нововъведения, както и към изменящата се роля на учителя от преподавател към човек, който да ориентира учениците в „ морето от информация ”.
„ Най-доброто обучение е присъственото, само че нямахме друга алтернатива. Това беше методът да спасим образователната година. Успяхме да минимизираме вредите. Днешните деца ще учат, пишат и четат доста повече от електронни запаси. Не можем да вървим против течението, би трябвало да се съобразим с тези поколенчески характерности. Едно време, с цел да получим повече информация, отивахме в библиотеката, само че през днешния ден е друго. Трябва да намерим ефикасния баланс ”, счита той.
Според министъра учениците, които и преди са учили усърдно, са се справили добре и в електронна среда. Той бе безапелационен, че тези, които не са учили отдалечено не са го правили поради липса на техника, а най-вече поради културни особености и отношение към образованието. „ Всяка година има огромен брой деца, на които се постанова да доучват, тъй като не вървят постоянно на учебно заведение. Имаме огромен % деца, които имат огромен % непосещаемост и мъчно ги мотивираме да вървят на учебно заведение. Това са деца, които нямат отношение към образованието, имало е планове, по които им се закупуват електронни устройства, само че вечерта към този момент са продадени, а някои от тях и препродадени “, посочи той.
Красимир Вълчев разяснява и това, че КПКОНПИ проверява връзката сред брачната половинка му и брачната половинка на шефът на КЗП Димитър Маргаритов. Двете са сътрудници в сдружение, а брачната половинка на Маргаритов е изпълнителен шеф на издателство " Просвета ". " Министерството няма взаимоотношения с издателствата. Държавата дава средства на учебните заведения, без значение кое издателство са избрали. Директорите или кметове подписват контракти. Аз утвърждавам единствено учебниците. Нямам опция да лобирам. Ако някой от министерството или аз бяхме създали сходно нещо, щеше да се разбере ", изясни той. Министърът отхвърли и информацията, че брачната половинка му има пиар организация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР