“Всякаква намеса на Пирогов в политически и друг вид борби

...
“Всякаква намеса на Пирогов в политически и друг вид борби
Коментари Харесай

Директорът на “Пирогов”: Не съм магьосник, мениджър съм

“Всякаква интервенция на „ Пирогов ” в политически и различен тип битки е неприемлива. В болничното заведение се лекуват от най-бедния до най-богатия, от най-малката политическа партия до най-голямата. „ Пирогов ” няма политическа принадлежност и оцветка и е същински образец за плурализъм ”. Това разяснява шефът на “Пирогов ” Валентин Димитров, за който здравният министър подписа заповед да бъде освободен, заяви.

Той дефинира като “инсинуации ”, и то “недопустими ”, данните, че болничното заведение ще банкрутира.

„ Най-малкото са политически незрели от устата на министър, на човек, от който чакаме да оправи опазването на здравето ”, акцентира Димитров. Той разясни, че у хората към този момент има напрежение дали ще получат съответна здравна помощ от лечебното заведение поради отношението към болничното заведение.

„ Не съм вълшебник, управител съм. От началото на 2023 година до юни тази година облагата на предприятието е 307 000 лева През деветмесечието на същата година към този момент е 989 000 лева Към 31 октомври 2023 година – над 1 112 000 лева Трендът е за непрекъснато увеличение на облагата ”, безапелационен е той, като акцентира, че за времето, за което е отпред на „ Пирогов ”, сдружението е на облага.

31 млн. лева, за които говорел министърът на опазването на здравето Христо Хинков, са насъбрана загуба на предприятието в продължение на 23 години, акцентира Димитров. „ 6 милиона са загубата за 2022 година, в която към момента моята работа няма принос. Така че и тук не усещам виновност. 6 млн. отново ги приписват на мен, само че отново са за минал интервал ”, добави Димитров, представен от NOVA.

Припомняме, че на 5 декември стана ясно, че шефът на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ ЕАД доктор Валентин Димитров е освободен като член на Съвета на шефовете, оповестиха от здравното заведение. Мотивите за това са установените нарушавания в отчет от инспекция на Звено „ Вътрешен одит “ към Министерството на здравеопазването, който е с размер от 134 страници.

По време на инспекцията са открити нарушавания, в това число и на Закона за публичните поръчки. Съставеният одитен отчет, съдържащ резултатите от осъществения одитен ангажимент на „ Пирогов “, е показан на Софийската градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова ревизия от Агенцията за държавна финансова ревизия.

Във връзка с това е формирана прокурорска кореспонденция и в Министерство на здравеопазването е постъпило писмо от АДФИ (компетентният орган за осъществяване на следващ външен надзор по осъществяването на Закона за публичните поръчки и Правилника за използването му), с което се дава информация, че ще бъде предоставена финансова ревизия на лечебното заведение.

Друг претекст за взетото решение е и основаното публично напрежение след провеждането на състезания за началници на Клиники.

Последваха и политически реакции. Здравният министър Христо Хинков съобщи, че застава зад решението си за освобождението на шефа на болница " Пирогов " доктор Валентин Димитров. Той отхвърли рецензиите, че става въпрос за политическа принуда. По думите му процедурата по освобождение на шефа на " Пирогов " изтича едвам тогава, когато в Търговския указател е вписан новият изпълнителен шеф.

Хинков уточни, че все още финансовата загуба на болничното заведение е 31 408 000 лева се е нараснала със 7 милиона спрямо предходната година. Той разгласи още, че все още личният капитал на сдружението е под размера на записания, което значи, че то е декапитализирано.

Според Асен Василев здравният министър би трябвало ”да подаде оставка, а не да прави циркове ”. Ако един министър не може да обезпечи поддръжка за политиката, която води, той би трябвало да подаде оставка, а не да прави циркове, разяснява още финансовият министър по отношение на решението на здравния министър Христо Хинков да уволни шефа на „ Пирогов “.

" Бюджетната процедура ще върви. Няма по какъв начин бюджетът да стане пленник на който и да е началник на една болница. Ако не се одобри бюджета на страната тази година, това значи, че политиката, която аз повеждам не се приема от партиите, които поддържат държавното управление и ще си подам оставката ",посочи Василев.

Според водача на ГЕРБ Бойко Борисов шефът на „ Пирогов “ е бил умишлен. Борисов разяснява, че към този миг има един настоящ документ сред Николай Денков и Мария Габриел, по който се назначават министрите, зам.-министрите, регионалните шефове.

Като цялостна нелепост водачът на ГЕРБ Бойко Борисов дефинира изказванието, че желаят да съборят държавното управление. По думите му до момента решенията на Министерския съвет са най-меко казано слаби и по тази причина се е налагало в Народното събрание да се поема тежестта на държавното управление. Борисов напомни рецесията със зърнопроизводителите и енергетиката.

" Правилният метод за всеки един министър е да има безспорна автономия в политиката, която води и хората, които назначава. Но в случай че това не бъде подкрепено, верният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира страната. Това е моето персонално мнение ", сподели още той.

На въпрос ще изиска ли оставката на министър Христо Хинков, той съобщи: " не е моя работа ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР