Всяка трета жена в България между 14 и 55 години

...
Всяка трета жена в България между 14 и 55 години
Коментари Харесай

Всяка трета жена в България между 14 и 55 години е носителка на HPV инфекция

Всяка трета жена в България сред 14 и 55 години е носителка на HPV зараза. Това заяви доктор Кремена Пармакова от дирекция „ Опазване на публичното здраве и здравен надзор “ на Министерство на здравеопазването по време на семинара „ Ваксини и ваксинопрофилактика “, който се организира през днешния ден.

Ракът на маточната шийка у нас е втората причина за гибел при млади дами след рака на гърдата и всеки ден две дами губят живота си от това заболяване. Едва 1103 девойки обаче, или 1% от децата до 15 години, са били имунизирани против HPV през предходната година.

Данните от 2020 година от Европейската асоциация на раковите болести демонстрират, че всички случаи на рак на маточната шийка – близо 67 000, са породени от HPV. На второ място е ракът на устната празнина – 22 000, само че HPV е потвърден като извършител при едвам 4,3% от тях. При дамите на трето място е ракът на ануса – 8847 случая, които още веднъж 100% са породени от HPV, като в тези данни ракът на ануса е по-чест при дамите, в сравнение с при мъжете. Висок % е и ракът на вагината, като HPV е потвърден в 67% от случаите.

При мъжете заболеваемостта е по-висока при рака на устната празнина, само че относителния дял на HPV е под 5%.

Не по този метод наподобяват данните за Съединени американски щати, които обгръщат 5-годишен интервал. 97% от случаите на рак на маточната шийка са свързани с HPV – 10 800. И тук данните демонстрират, че ракът на ануса по-често се среща при дамите – 4800 случая, по отношение на 2100 случая при мъжете. Общо над 21 000 случая на раково заболяване, обвързвано с HPV, при дамите са регистрирани в Съединени американски щати, а при мъжете – 15 500. Вероятно повода за това е, че този вирус се локализира при епителните кафези на половата система.

Заразяването с HPV е безсимптомно. Хората могат да бъдат носители и след време да се изчистят от вируса, което се случва при 70 до 90% от случаите. В някои други случаи обаче той може да докара до персистираща зараза и да трансформира клетките в предракови. 10% от дамите, инфектирани с HPV развиват персистираща зараза и това ги слага в риск от рак на маточната шийка. Този развой също е безсимптомен. „ Хората не могат да схванат каква е връзката с имунизацията, защото резултатът не се вижда след година-две, а след десетилетия “, сподели доктор Пармакова и добави, че имунизацията против HPV е целесъобразна за девойки и момчета след 9-годишна възраст.

Тя акцентира, че в България са налични две ваксини против HPV – Gardasil и Gardasil 9, показани за предотвратяване от следните HPV болести – премалигнени лезии и карцином, засягащ цервикса, вулвата, вагината и ануса, породени от ваксиналните HPV типове; генитални брадавици (Condyloma acuminata), породени от избрани HPV видове.

Анализ на народен указател на Швеция при над 1 600 000 девойки и дами демонстрира, че при имунизирани девойки на възраст по-малка от 17 години, рискът от рак на маточната шийка е с 88% по-нисък спрямо неимунизирани девойки. До 8 години след въвеждането на имунизацията във Англия HPV-инфекциите, причиняващи рак, са намалели с 86% измежду дамите на възраст от 16 до 21 години, а в Австралия относителният дял на инфекциите с HPV измежду дамите на възраст от 18 до 24 години е намалял от 22,7% на 1,1% за интервала 2005 - 2015 година, сочат данните.

Д-р Пармакова заяви, че както всяка ваксина или различен лекарствен артикул, имунизациите против HPV също имат нежелани реакции, само че те не се разграничават значително от тези, които се чакат при слагане на така наречен наложителни ваксини.

„ Най-честите нежелани реакции са болежка, зачервяване или отичане на мястото на инжектиране. Възможно е и главоболие, до момента в който изгодите от имунизацията против HPV надалеч надвишават риска от евентуални нежелани реакции “, сподели още доктор Пармакова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР