Всяка трета жена на възраст 18 - 29 г. е

...
Всяка трета жена на възраст 18 - 29 г. е
Коментари Харесай

Всяка трета млада жена е жертва на насилие от партньора си

Всяка трета жена на възраст 18 - 29 година е била насилвана от сегашен или някогашен сътрудник. Сред жените на възраст 18 - 74 години 11,9% са претърпели най-малко един случай на физическо или полово принуждение в миналото през живота си като възрастни; 20,5% са претърпели принуждение от съкровен сътрудник (психическо, полово и физическо принуждение, в това число заплаха). 12,2% от дамите са претърпели полов тормоз на работното място от мъж, с който са в професионални взаимоотношения. 28% са претърпяли физическо или прочувствено принуждение в детството си от един от двамата родители. Две от три дами считат, че насилието над дами от страна на интимните им сътрудници в България се среща доста или много постоянно.

Това в резюме са данните от проучването на Националния статистически институт (НСИ) за насилието, учредено на пола. Те бяха показани през днешния ден - Международния ден за елиминиране на насилието против дамите.

Младите дами (между 18 и 29 години) са изложени на максимален риск от принуждение от съкровен сътрудник в сравнение с жените от други възрастови групи. 36,3 на 100 от дамите на тази възраст са била насилвани от сегашен или някогашен сътрудник. Сред дамите на възраст 30 - 44 г. преживелите принуждение от сътрудник са 22,5%. С повишаване на възрастта делът на дамите, които споделят за този вид прекарвания, понижава до 13,9% в групата 65 - 74 година

Резултатите от проучването демонстрират, че интимните сътрудници най-често правят психическо принуждение. То се показва в емоционално принуждение и управление на държанието като: омаловажаване и унижение; възбрана да се вижда с другари и роднини; да се занимава с хобита; да напуща къщата без позволение или заключване; опасност за пострадване на децата или други близки; опасност за лишаване на децата или за отнемане от наставнически права; опасност за самонараняване, при положение на разлъка и така нататък

От всички дами, които имат или в миналото са имали сътрудник, 19,4% са потърпевши от такова принуждение. Физическо принуждение от интимни сътрудници са претърпели 7,1% от дамите, а 9.3% споделят за претърпяно физическо или полово принуждение от страна на сегашни и/или някогашни сътрудници.

Почти всяка десета жена на възраст 18 - 74 година (9,5%) споделя за претърпяно физическо (включително заплахи) или полово принуждение от хора в семейството, като 6,9% са претърпели физическо принуждение (включително заплахи), а 2.6% - полово.

За полов тормоз на работното място споделят 12,2 на 100 от интервюираните. Като този тормоз включва всяка форма на нежелано вербално или физическо държание от полов темперамент в работната среда, водещо до нарушение достолепието, засегнатост или оскърбление. В тази рубрика попадат неуместни погледи, докосвания, мнения, смешки, оферти или предложения. Извършител може да бъде всяко лице, което има професионални връзки с потърпевшата жена - началник, сътрудник, както и лице, което не е чиновник, да вземем за пример клиент, пациент, снабдител и други

НА ПОМОЩ

Почти всички дами знаят за единния номер за незабавни повиквания 112 , който е наличен без спиране. Едва всяка трета обаче знае за съществуването на друга национална гореща телефонна линия за поддръжка на потърпевши от принуждение, като да вземем за пример ръководената от  - 0800 18676 и 02 981 7686 (също безвъзмездни телефонни линии). Повече от половината интервюирани дами са осведомени, че в страната има спешни центрове за жертви на домашно принуждение, които дават гратис настаняване и банкет на деца. Едва 29,5% от дамите са чували за опцията за оказване на безвъзмездна правна помощ за жертви на полово принуждение в страната.

ИЗСЛЕДВАНЕТО

Изследването на Национален статистически институт е извършено в интервала ноември 2021 - февруари 2022 година измежду дами на възраст 17 - 84 години. Основният способ за събиране на данните е изявление " лице в лице "  с помощта на таблет (CAPI). Поради сензитивния темперамент на тематиката за облекчение на интервюираните и поради епидемиологичната конюнктура в страната по време на работата на терен, за първи път Национален статистически институт приложи и способ на самоанкетиране посредством уеб-базирано приложение (CAWI), изясняват от института.

Излъчена е представителна за страната извадка от 8240 елементарни семейства, в които има най-малко една жена на възраст 18 - 74 години. В сходство с методологията от генералната цялост са изключени институционализираните семейства, като пансиони и общежития, институции за даване на обществени услуги, затвори и така нататък Изследването е извършено на правилото на доброволното присъединяване и единодушие. Интервюирана е единствено по една жена в домакинство в съответната възрастова група. Успешно интервюирани са 5580 дами, като относителният дял на далите отговор е 77,4 %.

ПРАВНИ КОНСУЛТАЦИИ

Над 200 правни съвещания на дами, потърпевши от домашно принуждение, са дали юристи, вписани в Националния указател за правна помощ в областите Стара Загора, Велико Търново и Варна през последните две години, регистрира през днешния ден Министерството на правораздаването.

В изгода на някои от жертвите към този момент има издадени от съда ограничаващи заповеди да не бъдат доближавани от насилника, други са настанени в спешни центрове и благодарение на юристите водят каузи за наставнически права. Общо 40 юристи, взаимно с ромски посредници, обикалят отдалечените обитаеми места и ромските квартали в трите области.

" Не са редки случаите, в които потърпевшите не възприемат като принуждение, а като форма на справедливо наказване похищенията върху тях. Една от значимите ни цели е да научим хората да разпознават насилието, да знаят правата си и да търсят отбрана ", показа ръководителят на плана за мобилните групи адв. Диляна Гитева.

Именно това е повода да се провеждат образования в локалните учебни заведения, в които ефективно присъединяване вземат и ромските посредници, работещи по плана, финансиран от Норвежкия финансов механизъм.

ПРЕДЛОЖЕНИЯ

" Демократична България " внесе през вчерашния ден в Народното събрание план за промени в Закона за отбрана от домашното принуждение. Той е създаден от Министерството на правораздаването, до момента в който министър беше Надежда Йорданова, която в този момент е народен представител от Демократична България.

На причинителите на домашно принуждение ще се забранява да реализира контакт с потърпевшия под каквато и да е форма, в това число по телефон, посредством електронна или елементарна поща и факс, както и посредством всевъзможни други средства и системи за връзка. Те нямат да имат право да получават позволение за оръжие, а издаденото ще им се лишава. Извършителите ще са задължени да посещават профилирани стратегии за превъзмогване на експанзията и справяне с гнева. Това са част от ограниченията, които плануват измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР