Всяка руска атака, независимо дали е ограничено нахлуване, или цялостно

...
Всяка руска атака, независимо дали е ограничено нахлуване, или цялостно
Коментари Харесай

Четири сценария пред Путин за атака срещу Украйна

Всяка съветска офанзива, без значение дали е лимитирано навлизане, или изцяло нахлуване, евентуално ще бъде предшествана от хакерски атаки и саботажи, ориентирани към гранични райони на Украйна и основна инфраструктура. Това настояват водещи английски разследващи специалисти, представени от вестник “Дейли мейл ”, предава 24 часа. Анализатори преглеждат вероятните четири сюжета за съветска инвазия.

Вариант 1 - хакерски атаки и бойкот
Полша приема милион бежанци, в случай че Русия нахлуе в Украйна
Полша съобщи, че се готви да одобри до милион „ същински бежанци “ от Украйна при положение на съветска инвазия, написа „ Таймс&ldq...
Прочети повече
Това се счита за най-леката алтернатива, налична за Путин. Това ще го накара да ускори тактиката, за която към този момент е упрекнат, че употребява против Украйна в по този начин наречената “хибридна война ”, която смесва както стандартни офанзиви, по този начин и нови форми на военни дейности. Проруските сепаратисти, които към този момент работят в Източна Украйна, биха могли да получат финансиране, оръжия и загадка поддръжка от съветската войска, с цел да засилят офанзивите си против киевските сили. Това ще даде на Русия на ниска цена метод за оказване на напън върху държавното управление на президента Володимир Зеленски посредством “война на безсилие ”. Тя ще бъде съпроводена от психическа офанзива, ориентирана към дестабилизиране на останалата част от страната, разпалване на протести и преобразяване на държавното управление в непопулярно – с вярата да се смъкна Зеленски, с цел да може той да бъде сменен с водач, другарски надъхан към Москва.

Кибератаки биха били употребявани за нарушение на живота в страната. Например посредством спиране на електрическите мрежи, затваряне на банки и банкомати, комплициране на публичния превоз или принуждаване на бизнеса да заплаща откупи, което ще вреди на стопанската система. Всичко това евентуално ще бъде съчетано с подправени бомбени закани, ориентирани към учебни заведения или други публични институции, дружно с разпространяването на дезинформация за основаването на съмнение в държавното управление.

Други варианти включват финансиране на незаконни мрежи в Украйна за увеличение на обществените безредици или осъществяването на саботажи в уязвими региони, които да ги дестабилизират. Така Путин ще има претекст за инвазия въз основа на изказванието, че съветски жители в тези области са изложени на риск. “Това може да бъде както съществена форма на хибридна война, по този начин и подготовка за още по-активни военни дейности ”, считат специалисти.

Вариант 2 - укрепване и разширение

Владимир Путин може да се стреми и към разширение на територията на Русия, както към този момент направи през 2014 година, когато анексира Крим и прати военни в градовете Луганск и Донецк. Тази втора алтернатива, оповестена от американския ген. Филип Брийдлав, би включвала вкарване на войски в проруските региони. Повечето анализатори считат, че кремълските сили към този момент работят там, само че това не се признава от властта в Москва. Открито наличие на Русия в тези региони и възможното оповестяване на Луганск и Донецк за самостоятелни републики би осигурило на съветския водач лост да ускори натиска върху Украйна без трагична ескалация на бойните дейности.
Байдън: Русия ще си заплати, в случай че нападне Украйна
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че Русия ще понесе " тежки последици ", в случай че нападне Украйна, само че остави вратата за дипломация отвор...
Прочети повече
Ако Путин реши да ескалира спора, това може да стане с обстрел на обитаеми места към следените от сепаратистите градове, дружно с бомбардировки, ориентирани към украинската фронтова линия за да я пробият. Тогава съветските войски биха могли да маневрират през пролуките за разширение на следената от сепаратистите зона и завладяване на тактически активи. Попадането на електроцентрали и информационни мрежи под съветски надзор би направило районите по-жизнеспособни като самостоятелни страни. Този метод би приличал на войната в Грузия през 2008 година, когато Москва реалокира сили в Абхазия и Южна Осетия, разгласи и двете за самостоятелни, след което отиде да окупира територия оттатък двата района.

Вариант 3 - заобикаляне и изолиция

Анализаторът по защита Скот Бостън от RAND Corporation, твърди, че при тази алтернатива Москва би атакувала западно от сегашната фронтова линия сред Украйна и сепаратистите. За задачата ще се употребяват бързо движещи се бронирани единици за заобикаляне на държавните войски. “Ако сходно нахлуване може да бъде приключено задоволително бързо, то ще остави държавните елементи обградени ”, счита Бостън.

Това би могло да принуди украинските сили да се предадат на руснаците, което би било мощен агитационен миг за Кремъл, а в същото време ще бъде забележителен удар за отбранителните сили на Украйна. Друг вероятен вид са морски офанзиви в Азовско и Черно море, където украинският флот е мощно превъзхождан от големия Черноморски флот на Русия.

“Морето е най-слабото място на Украйна ”, уверен е Тарас Чмут, украински боен специалист. Целите евентуално ще включват завземането на стратегически значимия Змийски остров. Той е ситуиран покрай границата на Украйна с Румъния. Окупацията му ще разреши на Москва да претендира за териториалните води към острова, разпростряли се на 12 благи в морето. Районът обгръща значими корабни пътища до пристанищните градове Одеса и Херсон. Ако островът мине в съветски ръце, тези канали за мореплаване могат да бъдат прекратени, което ще докара до уединяване на Украйна от интернационалните пазари и отнемане на стопанската система ѝ от жизненоважни търговски доходи. Руският флот може също да блокира Керченския пролив, свързващ Азовско и Черно море. Така ще бъдат отрязани от света пристанищните градове Бердянск и Мариупол.
Германия изпраща изтребители Eurofighter в Румъния
Три немски изтребителя Eurofighter ще бъдат ситуирани в Румъния през февруари и март. Пребазирането им е част от усилването на изт...
Прочети повече
Като се има поради военноморското владичество на Москва в Азовско море, тя може също да се стреми да завземе Мариупол и Бердянск, отваряйки опцията сухопътни войски да се движат и през двата града. Това ще даде опция да се сътвори “сухопътен мост ”, разпрострян се от сепаратиските региони на изток чак до Крим.

Вариант 4 - бърза офанзива

Изненадващо нахлуване с огромен брой войски, разпръснати на голям брой фронтове, би осигурило найголяма изгода на Путин, считат анализатори. Има даже вид Москва да нападна от Молдова. Целта би била да се нанесат оптимални вреди на Украйна в най-кратък интервал от време, мятане на държавното управление и Запада в цялостен потрес и доста изместване на салдото на силите. Атака от Беларус може да бъде изключително опустошителна, тъй като обезпечава най-краткия път на съветските войски да доближат до Киев. Ако войските на Путин съумеят да стигнат до там, задачата ще е да обкръжат украинската столицата и да я слагат под блокада.

“Киев е сериозно значим като център на ръководство и точка на централизация на огромен брой инфраструктури ”, означават анализатори. Блокадата на столицата освен би нанесла големи психически вреди на въоръжените сили и популацията на Украйна, само че може и да срине държавното управление и да докара до насилствена промяна на режима. След този ход Путин може да стартира още веднъж договаряния със Запада, само че от позицията на човек, който държи всички козове.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР