Всяка пролет в Хималаите хиляди селяни от Непал, Тибет и

...
Всяка пролет в Хималаите хиляди селяни от Непал, Тибет и
Коментари Харесай

Виаграта на Хималаите – гъбата ярсагумба, която е по-скъпа от злато

Всяка пролет в Хималаите хиляди селяни от Непал , Тибет и Бутан се втурват да събират гъба, известна като афродизиак , която пораства навътре в гъсеница и която се продава от време на време по-скъпо от златото в китайските билкови аптеки.



Гъбата, която се споделя ярсагумба или Ophiocordyceps sinensis , е известна с прозвището " виаграта на Хималаите ". Ново проучване, появило се в аналите на Американската академия на науките, обаче демонстрира, че климатичните промени способстват за намаляването на гъбата, съобщи Франс прес.
 Гъбата ярсагумба е известна с прозвището виаграта на Хималаите Гъбата ярсагумба е известна с прозвището „ виаграта на Хималаите “ThinkStock/Getty Images
Досега се смяташе, че гъбата става все по-голяма необичайност поради несъразмерната употреба и жестоката конкуренция . През 2009 година и 2016 година реколтата стана причина за кървави конфликти в Непал .
 
Учени разговаряли със събирачи на гъбата в Тибет и в Съчуан в Китай . Те проучили и още 800 изявленията, направени по време на други проучвания. Освен интервютата, учените създали метеорологичен и географски разбор и разбор на околната среда и съставили приблизителна карта на производството на гъбите. Те създали оценка на развиването на това произвеждане от десетилетия насам.-->
 Всяка пролет в Хималаите хиляди селяни от Непал, Тибет и Бутан се втурват да събират гъбата ярсагумба Всяка пролет в Хималаите хиляди селяни от Непал, Тибет и Бутан се втурват да събират гъбата ярсагумбаThinkStock/Getty Images
В резултат учените стигнали до извода, че естественият хабитат на гъбата , която обича студени региони на огромна надморска височина, само че без доста сняг, понижава, колкото повече Хималаите се затоплят.
 
Това стопляне през зимата е неоспоримо. В Бутан то се прави оценка на 3,5-4 градуса по Целзий в интервала 1979 година - 2013 година От 80-те години на тибетското плато броят на дните, в които земята е замръзнала, понижават с всяка година.
 Гъбата ярсагумба е известна с прозвището виаграта на Хималаите Гъбата ярсагумба е известна с прозвището „ виаграта на Хималаите “ThinkStock/Getty Images
Виаграта на Хималаите се поставя в чайове и супи. Смята се, че с изключение на за възстановяване на половите достижения, тя оказва помощ и в борбата с рака и други заболявания.

 
Авторите на проучването приказват за случай на цена от 140 000 $ на кг за гъби с чудесно качество през май 2017 година За съпоставяне кг злато коства към 40 000 $ .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР