Всяка кухня си има своите традиционни деликатеси, които се правят

...
Всяка кухня си има своите традиционни деликатеси, които се правят
Коментари Харесай

Гуанчале - същност и кулинарни тънкости

Всяка кухня си има своите обичайни деликатеси, които се вършат от разнообразни елементи на прасето. Едно забавно като вкусови качества предизвикателство идва от Италия, по-точно от областите Умбрия и Лацио. Това е Гуанчале, деликатес, изработен от свински бузи.

Как се прави Гуанчале?

В превод името на деликатеса Гуанчале значи възглавница. Това е метафоричен смисъл на думата буза, получен по асоциативен път. Месото е вкусно и ароматно, защото се суши с разнообразни подправки в продължение на 3 седмици. Това разрешава подправките да обхванат в текстурата на месото и да му придадат усета и аромата, прочут при потреблението му.

Приготвянето на Гуанчале не е мъчно. Трудното е да се откри подобаващото помещение, което да бъде хладно и проветриво и там да се изсуши месото. При липса на такова помещение в дома изсушаването може да се направи и в ледник.

Приготвянето на специалитета следва няколко стъпки. Избраното парче от свинската буза, към половин кг, се залива със зелева супа и вода в равно съответствие и се сварява за 1-2 часа.

В съд се счукват и смесват подправките - морската сол, черният пипер на зърна, бахарът, копърът на семена, чесън на прахуляк, аленият пипер, лютият пипер и хвойната.

 Гуанчале

Свареното парче месо се охлажда, натрива се със сухата примес и се увива в домакинско стреч фолио. Дългото преседяване в хладилника му подсигурява жилавия и вкусен усет. Особено прелестен и мек е усетът му след месец.

Месото може да се употребява като мезе към разнообразни питиета, само че кулинарите го включват и в голям брой предписания. Най-известната от тях е в обичайното ядене спагети Карбонара.

Гуанчале се употребява все по-често вместо по-традиционното Панчета, тъй като има доста по-характерен усет, който се съчетава доста добре с другите съставки като пармезан, пекорино, зеленчуци, изтъквайки усета на всяка една съставна част.

Гуанчале е с по-добър усет, в сравнение с бекона, тъй като месото е от мускула в бузата на животното и това прави текстурата доста по-месна. Този деликатес може да бъде и пържен като елементарния бекон.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР