Всяка година от средата на ноември и чак до Коледа

...
Всяка година от средата на ноември и чак до Коледа
Коментари Харесай

20 базара правят Виена шарена и уютна за Коледа

Всяка година от средата на ноември и чак до Коледа най-красивите площади във Виена се трансформират в приказни коледни базари. След доста смени на местоположението през годините, през 1975 година базарът се мести на площада пред кметството – първо краткотрайно, само че се оказва, че мястото е извънредно уместно и може би най-известният виенски коледен базар и до през днешния ден е там.
Тази година австрийската столица отваря 20 огромни коледни базара с общо 1000 щанда. Без да се броят многочислените благотворителни базари и будките за греяно вино. Най-известният е на площада пред виенското кметство - 152 щанда, коледна работилница за най-малките и Дървото на влюбените, украсено с червени сърца. Наблизо, на повърхност от 3000 кв. м, се намира и сантименталната пързалка „ Малка ледена фантазия ". И тя е единствено предвестител на огромната „ Ледена фантазия ", която се открива на 18 януари.

28-метров смърч на 150 години беше докаран от Каринтия, с цел да украси центъра на Виена.Базарът „ Коледното село " пък е на площад „ Мария Терезия ", сред Музея за история на изкуствата и Природонаучния музей. На 27 декември на същото място се открива и „ Новогодишно село ". Друг обичан на виенчани базар е Старовиенският базар на площад Фраюнг. Има търговски площи и пред двореца Шьонбрун, и в градините на бароковия замък Белведере. 

На площада пред Виенското колело в Пратера базарът ще премине под звуците на осъществявания онлайн – поп, госпел, рок и естествено коледни песни. А за тези, които търсят по-спокойна атмосфера, градът предлага дребния и комфортен базар на централния Щефансплатц пред катедралата „ Свети Стефан ". Вкусотиите пък са в павилионите до Виенската опера.Според изследванията на Стопанската камара на Виена тази година чака рекорден брой гости на коледните базари в австрийската столица - над 8 млн. души, които ще изхарчат там близо 100 млн. евро.
Понятието " Коледа във Виена " се е трансформирало в интернационална марка. Виенчани харчат към 350 млн. евро годишно за коледни дарове. Чрез този оборот се подсигуряват 1900 работни места.Тази година кметът на Виена Михаел Лудвиг и шефът на Стопанската камара на Виена Валтер Рук приканиха съгражданите си да купуват подаръците си в дребните обичайни магазини, тъй като там човек се усеща мечтан клиент, усеща коледната магия, подкрепя дребните търговци и оказва помощ за запазването на работни места.

 
Снимки: © stadtwienmarketing
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР