ВСТЪПИТЕЛНИ ДУМИ НА УПРАВЛЯВАЩИЯ ДИРЕКТОР: ЛЕКЦИЯ ОТ ПОРЕДИЦАТА МИШЕЛ КАМДЕСЮ“

...
ВСТЪПИТЕЛНИ ДУМИ НА УПРАВЛЯВАЩИЯ ДИРЕКТОР: ЛЕКЦИЯ ОТ ПОРЕДИЦАТА МИШЕЛ КАМДЕСЮ“
Коментари Харесай

Реч на Кристалина Георгиева преди ежегодната лекция „Мишел Камдесю“

ВСТЪПИТЕЛНИ ДУМИ НА УПРАВЛЯВАЩИЯ ДИРЕКТОР: ЛЕКЦИЯ ОТ ПОРЕДИЦАТА „ МИШЕЛ КАМДЕСЮ “ 2022 година

Програмна тирада на Управляващия шеф на МВФ Кристалина Георгиева

Вашингтон, окръг Колумбия, 14 септември 2022 година

1. Увод

Дами и господа: Добър ден. За мен е голяма привилегия да Ви поздравявам с добре дошлина деветата лекция от поредицата „ Мишел Камдесю “ — традиционно събитие, отдадено на ролята на централните банки.

Бих желала да отбележа наличието на внучката на Мишел Камдесю, Камий, която одобри поканата през днешния ден да бъде наш посетител. С нас са и двама някогашни първи първи заместник-управляващи шефове на МВФ — Ане Крюгер и Джон Липски, с които доста се гордеем, както и многочислени другари на Фонда, мои сътрудници от управлението на МВФ и наши чиновници, които през последните години работят толкоз старателно в работа на нашите държави-членки.

И по този начин, за мен е чест да показва нашия преподавател: шефът Френската национална банка Франсоа Вилрой дьо Гало.

Изключително щастлива съм, че Вие, Франсоа, сте тук персонално — каква смяна, откакто две години подред лекцията „ Камдесю “ се организираше виртуално. Радвам се, че ще говорите през днешния ден по две аргументи: първо, Вие притежавате неоспорим политически интегритет и визия, а тези качества са изключително нужни в комплицираните времена, в които живеем.

 Втората причина е, че с Вас сме имали доста срещи на сърцето и мозъка, не на последно място заради разтърсванията, свързани с изменението на климата, пред които е изправено човечеството и неговото бъдеще.

2. Глобалната вероятност

И по този начин, къде се намираме през днешния ден? Подобно на доста от вас, и аз отворих пресата през днешния ден и новините бяха за по-висока от плануваната инфлацията през август и внезапно намаляване на пазарите. Това е дребна част от компликациите, пред които сме отправени.

В рамките на три години преживяхме поредност от наслагващи се разтърсвания. Първо пандемията, по-късно нахлуването на Русия в Украйна — и двете способстваха за скока на цените и за упоритата инфлация, която се трансформира в рецесия на разноските за живот.

През октомври предходната година, когато се организираха Годишните срещи на МВФ, мнозина от нас бяха много оптимистично настроени: приключихме годината с напредък от 6,1 %. Ваксините ни даваха убеденост, че пандемията върви към своя край.

Поради това смятахме, че инфлационният напън ще отслабне — и сгрешихме. Сгрешихме, тъй като Омикрон удари света. Сгрешихме, тъй като Русия нахлу в Украйна. Сгрешихме още веднъж, когато това лято климатичните разтърсвания засегнаха трагично селскостопанската продуктивност на доста места и евентуално ще продължим да усещаме последствията през идния интервал.

Очевидно е, че инфлацията е упорита и по-широкообхватна, в сравнение с прогнозирахме. Именно по тази причина се нуждаем от централни банкери като Вас, Франсоа, които да бъдат толкоз упорити в битката с нея, колкото явно е самата инфлация. Ние не забравяме, че вие сте на първа линия. Всички ние, в това число аудиторията в тази зала, сме с вас. И, несъмнено, ние в МВФ работим неуморно, с цел да предоставим анализите, които могат да ни оказват помощ да преминем през този интервал на неустановеност.

3. Политически дейности

Разликите сред 2020 година и сегашния миг са обилни. Тогава, откакто диагностицирахме пандемията като съществено разтърсване от страната на предлагането с последствия за търсенето, решението беше ясно — разхлабване на парична политика в комбиниране с фискални ограничения. Днес паричната политика би трябвало да се затегне, до момента в който фискалната политика към момента носи тежестта на подпомагането на най-уязвимите. Ако тези ограничения бъдат сполучливо приложени, идната година ще бъде по-малко мъчителна.

 Но в случай че фискалната политика не е задоволително фокусирана, тя може да се трансформира във зложелател на паричната политика, да ускори инфлацията и да затрудни работата на централните банки. Изправени сме и пред казуса с дълга: 25 процента от стопанските системи на нововъзникващите пазари са изпаднали в несъстоятелност или търгуват с облигации на проблематични равнища, в това число страни, които не чакахме да попаднат в тази категория, и над 60 процента от страните с ниски приходи са в дългови усложнения или са изложени на висок риск от такива.

Това значи на първо място, че огромните кредитори като Китай и кредиторите от частния бранш са длъжни да работят, с цел да понижат риска от появяването на дългови рецесии. Но дългът е проблем и за развитите стопански системи и е от огромно значение за доверието в паричната и фискалната политика.

4. Личен престиж и опит

Историята ни учи, че от надеждността и публичното доверие са от голямо значение. Ето за какво Вие, Франсоа, сте подобаващият човек, който може да приказва през днешния ден пред нас, поради надеждността и твърдостта, които въплътявате. Избрали сте страхотна тематика. С неспокойствие чакам лекцията.

Нека прибавя още три неща за Франсоа: първо, Франсоа е от региона на Елзас и е същински европеец, който приказва френски, британски и немски език — несъмнено, знаем, че френският език е „ музиката на езиците “. Той също по този начин обича да прекарва време в родния си район и може би ще ни опише повече за това по-късно.

Второ, научих, че обичаната му книга е автобиографията на Стефан Цвайг: „ Светът от през вчерашния ден:: Спомените на един европеец “. В нея в ярки тонове се разказва едно извънредно тежко време в Европа, в това число излязлата отвън надзор инфлация при започване на 20-те години на предишния век.

На трето място бих желала да загатна, че Франсоа е чудесно професионално квалифициран. Работил е 12 години в частния бранш. Дълги години е бил в Министерството на финансите на Франция, а от 2015 година е шеф на Френската централна банка. В това си качество той е член на Управителния съвет на Европейската централна банка. Но най-важното е, че сега е ръководител на Банката за интернационалните разплащания, което значи, че е „ централен банкер на централните банкери “.

Възхищаваме се на това, което направихте с макропруденциалната политика във Франция: създадохте буфери преди пандемията, които по-късно помогнаха за оказването на поддръжка на стопанската система след разтърсването, провокирано от Коронавирус. Възхищаваме се на управлението Ви в Мрежата за екологизиране на финансовата система.

И най-много се радваме, че носите със себе си част от това, което Мишел Камдесю пази. Вие и Мишел сте близки другари и научих, че той е споделил мисли във връзка на идната лекция, които, уповавам се, Вие на собствен ред ще споделите с нас. Така че в действителност през днешния ден имаме двама лектори.

Благодаря ти, Франсоа, и добре пристигнал!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР