Всичко започна от уебкамерата, поставена от Българско дружество за защита

...
Всичко започна от уебкамерата, поставена от Българско дружество за защита
Коментари Харесай

На гости на Драго и Драга в Драгушиново

Всичко стартира от уебкамерата, сложена от Българско сдружение за отбрана на птиците до щъркеловото гнездо в село Драгушиново. Тя е там към този момент трета година, включва се през март, когато щъркелите идват. С всяка последваща пролет феновете на пернатото семейство стават от ден на ден. През май, когато се излюпиха петте им малки (след към 30 дни инкубационен период), от време на време феновете в щъркеловия канал в Ютюб доближават стотина души по едно и също време.

Хармоничната двойка носи имената Драго и Драга. През април 2020-а, до момента в който всички си седяхме затворени по къщите с прииждането на ковид, БЗДП разгласи

 

конкурс за " кръстник " на фамилията

 

От 42-те оферти за имена и 208 дали своят вот онлайн бяха определени тези. 

И тази пролет, както предходната, пръв дойде Драго и стартира приготовленията на гнездото за " настаняване " на възлюбената си. Женските идват малко по-късно, само че мъжкият чака - щъркелът е моногамен и остава с една партньорка през целия си живот. Ако единият от двойката почине, другият чак тогава стартира още веднъж да се оглежда - от време на време това лишава години. 

Но Драга и Драга са, наподобява, в разцвета на силите си. Ни дъжд, ни сняг, ни мраз смущават щастливото им общуване. Защото тези неща ги има. В началото на април се случваше камерата да ги демонстрира задачите покрити със сняг като снежни индивиди. Но в случай че не е замръзнала земята и има храна, щъркелът е добре, студът не му пречи чак толкова.

Вълнението от онлайн воайорството обаче бързо изтлява, а Драгушиново е единствено на 59 километра от София. Така че за какво да не идете до такава степен тази неделя? Идеален ден за щъркелов туризъм, а и дребните към този момент подават пухени главички. 

Пътят минава през шопско село със звучното име Злокучене. То не идва от зло куче, както може да се допусна, а от " злак " - тучно зелено (другото му име в предишното е било Слънчев брег, представете си - само че в действителност е на безоблачен скат с гледка към рилските върхове). В България има общо четири села Злокучене.

Драгушиново е малко по-късно, току преди Самоков. Гнездото на Драго и Драга е на основния път и незабавно се вижда, само че какво ти! Освен него има още едно, две, три, пет гнезда! И във всяка от уличките - по още пет. В Драгушиново има

 

44 дейни гнезда на щъркели

 

- най-голямата популация в България.

И не че селото е тъкмо туристическа дестинация (макар да е на един хвърлей от пистите на Боровец), само че локалните изпитват известна горделивост от това общуване. Тази година - и леко страдание, че са си пристигнали по-малко двойки и някои гнезда са останали празни. Което не пречи млад щъркелак да си търси партньорка и дом и да бъде гонен с дрънкане и пърпорене на криле отвред. Трудно е да си подрастващ! Но изобщо щъркелите рядко са отзивчиви към своите събратя и всеки пази " дома " си ревностно от пришълци. Хоровото дрънкане от човки от време на време е толкоз мощно, че прилича картечен откос.

Драго, Драга и камерата са във второто гнездо на основния път, вляво от табелата. При щъркелите двамата дружно поставят грижи за яйцата и потомството, само че въпреки всичко Драго по-често отлита за жаби. Драга прекарва повече време над яйчицата, като от чат-пат става да се разтъпче. Щъркеловата " диета " е солидна - всеки ден би трябвало да изядат 20-25 полевки, мишки, жаби. Отделно червейчета, инсекти, даже змии. Продоволствия не липсват: въпреки че Драгушиново е в подножието на планината, към него има необятни, равни обработваеми площи, из които огромните бели птици достолепно се разхождат. На един хвърлей е и река Искър. 

Камерата следи брачните ритуали на Драго и Драга като

 

част от плана " Живот за птиците ",

 

стартират през 2019-а от БЗДП и ЧЕЗ. Целта му е както да бъдат обезопасени електропроводите и стълбовете, с цел да няма потърпевши от тока птици, по този начин и да се инсталират 900 платформи за покачване на щъркелови гнезда. Всички те ще създадат живота на внушителните птици по-удобен и лек. Защото гнездото никак не е леко - всяко тежи сред един и два тона.

Дружеството осигурява  " ефир " и за още едно щъркелово семейство, в село Ярлово, само че за жалост техният любовен сериал завърши трагично - в края на април мъжкият Ростислав почина от отравяне и четирите яйца бяха прибрани в развъдник, защото женската нямаше да се оправи сама с развъждането на потомство. 

А ето кои са другите места у нас, където можете да наблюдавате щъркеловия живот онлайн: Козлодуй (27 двойки съгласно Уикипедия, само че данните може и да не са напълно точни), Съединение, Раковски и Белозем в Пловдивско - по 25-26 двойки, двайсет има и в близкото село Караджалово. В Самоковско има най-малко още едно място, където прелетните птици се срещат в обилие - с. Поповяне, в долината на река Лустра. Има ги и на Кулата - когато автомагистралата Е79 не бе приключена, отиващите към Гърция постоянно виждаха редицата щъркелови гнезда в крайграничното село. Най-близкият до София щъркелов " мегаполис " е шопското с. Равно поле, незабавно след летището. 

Що се отнася до Драгушиново, то

 

предлага прелестна панорама към Рила

 

и е измежду българските села, относително пощадени от обезлюдяването. Не тъй като щъркелите носят доста бебета, не - множеството му жители са на достолепна възраст, само че въпреки всичко хората към този момент са повече от птиците. Бройката възлиза на към 600 души - само с двеста по-малко, в сравнение с преди век. 

Селото е на 2 км от Самоков и някои го преглеждат като квартал на града, защото умерено се употребява от неговата инфраструктура. Местните митове са свързани с Крали Марко - надвисналият над селото връх се назовава Маркова софра. Между Драгушиново и Злокучене се намира новият параклис  " Св. Иван Рилски " - издигнат край бунар, чиято вода се смятала още от османско време за лековита.

Главният селски храм обаче е " Св. Тодор ", а Тодоровден се празнува като огромен празник с обичайния курбан от раци (тъй като светията се пада през Великите пости - не може курбан с мръвка). Рачникът се подготвя в огромна тепсия - с ориз, олио, лук, подправки и, несъмнено, речни раци. На тях, допускам, Драго и Драга също не им простят. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР