Всичко се върна на чертожната дъска на първия дипломат на

...
Всичко се върна на чертожната дъска на първия дипломат на
Коментари Харесай

Преговорите между Сърбия и Косово са пред провал

Всичко се върна на чертожната дъска на първия посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел, откакто следващият опит за нормализиране на връзките сред Сърбия и Косово се провали.

Двете страни към момента не могат да реализират единодушие по разногласията между тях. Косовският министър председател Албин Курти съобщи, че няма да работи за съглашението, реализирано през февруари, до момента в който Сърбия не признае независимостта на страната му.

 
Косово предприе някои стъпки, ние ги приветствахме, само че те не съумяха. Не съумяха да изпълнят настояването за цялостна деескалация. Днес още веднъж призоваваме двете страни да подхващат незабавни дейности за деескалация в северната част на Косово, за отбягване на по-нататъшна дестабилизация и за неотложно осъществяване на нови локални избори.
Жозеп Борел – висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността

Напрежението сред двете съседки ескалира, откакто етническото сръбско население в Северно Косово бойкотира локалните избори през април.

Ако договарянията не реализиран прогрес, Борел предизвести, че Сърбия и Косово ще изпаднат в невъзможност и могат да саботират очакванията си за присъединение към Европейски Съюз.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР