"Всичко, което зависи от България за строежа на газопровода между

...
"Всичко, което зависи от България за строежа на газопровода между
Коментари Харесай

Министър Александър Николов: Всичко, което зависи от България за строежа на газопровода между България и Гърция, е направено

"Всичко, което зависи от България за градежа на газопровода сред България и Гърция, е направено ", сподели министърът на енергетиката на съвещание на Комисията по енергетика в Народното събрание.

"Наблюдава се прогрес и няма причина за съществени терзания от осъществяването на плана. Седмичните отчети за напредъка, които получаваме, се надяваме да отиват и към премиера на Гърция ", уточни министърът.

Депутатът Жечо Станков попита министъра дали се работи по механизъм, който да покрива изцяло разхода на общините и обществените заведения за високите сметки за ток. "Ще има бърз механизъм за подкрепяне на общини, обществени домове и образователни заведения, който ще се задейства след приемането на държавния бюджет ", сподели министър Николов.

Той счита, че настояването на ГЕРБ за ниски цени на ток на общини и обществени институции, отхвърлено през вчерашния ден от Комисията по енергетика, е мъчно изпълнимо, тъй като обгръща необятен кръг консуматори, което ще затрудни нотификация от Европейската комисия.

"Предложенията за намаление на цената на природния газ са импортирани от остарелия ръб на шефовете на "Булгаргаз " и те са в минималния вероятен размер ", уточни Николов.

"Помощите от страната за компаниите ще са по-големи във фактурите за януари от тези за декември, въпреки че цените на тока през двата месеца са сравними ", сподели Николов.

"Бизнесът в страната е релативно в положително здраве и това се вижда от размера на налог облага и налог дял ", добави министърът. "Българският бизнес е два-три пъти по-енергоемък от този в Европа ", акцентира той. Николов уточни, че компаниите ще спестят от цената на сила, в случай че я употребяват в непикови часове, когато тя е по-евтина.

"Разходите на бизнеса в България за сила са оптимални. Тук силата е най-евтина и в случай че компаниите се ръководят енергийно дейно, те имат конкурентно преимущество по отношение на други компании в Европа ", уточни Николов. "Няма спънка бизнесът да подписва дълготрайни контракти за доставка на ток ", сподели още той.

Запитан по какъв начин ще се оказва помощ на започващите компании министърът уточни, че това е мъчно, тъй като статистиката сочи, че от започващите компании 90 % банкрутират в първата една година, а в идващите три години банкрутират 75 % от останалите.

Газовата връзка на България със Сърбия ще покачва сигурността на доставките, ще ни направи балансьор и енергиен хъб на Балканите, отваря ни спомагателен пазар и надлежно доход за "Булгаргаз ", сподели още министър Николов.

"Връзката би трябвало да е подготвена през октомври 2023 година и ще сътвори конкуренция на пазара на сила в района ", означи Николов. Вчера той участва на гала в Димитровград, Сърбия, на първа копка на градежа на сръбския сектор на газопровода.

Планираният потенциал на газопровода е 5,5 млн. куб. метра дневно (1,8 милиарда куб. метра годишно) с опция и за реверсивен поток. Предвижда се този потенциал да бъде повишен до 2,4 милиарда куб. метра годишно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР