Всичките осем носители на Нобеловите награди за медицина, химия, физика

...
Всичките осем носители на Нобеловите награди за медицина, химия, физика
Коментари Харесай

На Запад зароптаха, че само мъже печелят Нобеловите награди за 2021-а

Всичките осем носители на Нобеловите награди за медицина, химия, физика и литература за 2021 година са мъже, още веднъж разпалвайки повтарящия се спор за разнообразието в доста мечтаните награди, изключително тези в науката, написа " Ройтерс ".

Ардем Патапутян и Дейвид Джулиъс получиха в понеделник Нобеловата премия за медицина. Джорджо Паризи, Сюкуро Манабе и Клаус Хаселман завоюваха Нобела за физика за работата си по дешифриране на безредния климат, до момента в който Бенямин Лист и Дейвид Макмилан получиха премията за химия за създаване на инструмент за създаване на молекули.

Танзанийският публицист Абдулразак Гурна стана едвам вторият цветнокож публицист в Субсахарска Африка, който в миналото е печелил Нобелова премия за литература. Последният негър адресат на премията беше писателката Тони Морисън през 1993 година

" Абдулразак Гурна дава отговор най-малко на един от критериите за публицист от нетрадиционна културна среда - неевропеец с колониален генезис, само че той не е жена ", разяснява Ан-Мари Морхед, началник на Шведската асоциация на дамите учени.

" Остават две награди, Наградата за мир и Наградата за стопанска система. (Норвежкият) Нобелов комитет... към момента има късмет да уважи жена ", посочи Морхед.

Лидерът на беларуската съпротива в заточение Светлана Тихановска и Грета Тунберг са най-малко две дами, за които се счита, че са в състезание за Нобеловата премия за мир, която през днешния ден ще бъде връчена в Норвегия.

Норвежкият Нобелов комитет се управлява от жена и болшинството от членовете са дами. Също по този начин и предходния комитет: управителен от жена и с болшинство дами в него.

През последните години също по този начин имаше същински подтик да не се дава премията единствено на бели мъже от Северна Америка и Западна Европа, както беше в по-ранните десетилетия.

В съпоставяне с дузината черни лауреати в историята на Нобеловите награди за мир, в никакъв случай не е имало негър адресат на премиите за медицина, химия и физика , показва професор Уинстън Морган, токсиколог от Университета в Източен Лондон, който е разглеждал представителството в премиите като част от проучванията му за неравенството в науките.

" По отношение на разликата сред международното население и спечелилите - най-голямата разлика е сред половете ", отбелязва Морган и добавя: " Броят на носителките на Нобелови награди е в действителност, в действителност дребен. "

Учени от двата пола към този момент се включиха в обществените мрежи, с цел да жигосат неналичието на дами, приети до момента тази година.

GenderAvenger, група с нестопанска цел, отдадена на подобряването на женския глас в обществения разговор, съобщи, че премиите са " като ужасна тайнственост, в която знаете края на средата на книгата. 4 от 6 категории, оповестени и съвсем невидима жена, @NobelPrize. Историята за Нобеловата премия за 2021 година дали мъжете са го създали? (Спойлер: Жените също правят невероятна работа). "

Някои, в това число Ели Мъри, помощник по епидемиология в Бостънското университетско учебно заведение по публично здраве, показаха отчаяние, че тазгодишните награди изключват приноса на Каталин Карико и Кизмекия Корбет, основни учени зад създаването на ваксини с тРНК, които трансформират хода на пандемия.

" Въпросът за Нобеловата премия е, че тя има критерии и традиция и им е мъчно да се откъснат от това ", сподели Морган и добави, че комитетът евентуално ще реагира на научните нововъведения по време на пандемията след три или четири години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР