Всички ядем ултрапреработените храни като замразена пица и готови ястия,

...
Всички ядем ултрапреработените храни като замразена пица и готови ястия,
Коментари Харесай

Тези храни са кошмар за мозъка, водят до тежки болести

Всички ядем ултрапреработените храни като замразена пица и подготвени ястия, които вършат натоварения ни живот доста по-лесен. Сред този тип храни са и хотдогът, саламите, бургерите, пържените картофи, газираните питиета, бисквитите, тортите, бонбоните, поничките и сладоледът, оповестява БТВ. 

Ако обаче повече от 20% от дневния банкет на калории са от ултрапреработени храни, може да има риск от когнитивен спад, откри ново изследване, показано в понеделник на Международната конференция на Асоциацията на Алцхаймер в Сан Диего. Изследването е оповестено в JAMA Neurology.

Експертът по хранене посъветва да взимаме пробиотици, предложени от експерти
То наблюдава над 10 000 бразилци в продължение на до 10 години. Малко над половината от участниците в изследването са дами и мъже, а междинната им възраст е 51 години.

Според изследването частта от мозъка, участваща в обработването на информация и вземането на решения, е изключително наранена, след използването на избрани храни. 

Резултатите от изследването демонстрират, че мъжете и дамите, които са се хранили най-вече с ултрапреработени храни, са имали 28% по-бърз когнитивен спад.

„ Въпреки че това е проучване на асоциациите по хранене и не е предопределено да потвърждава причина и разследване, има редица детайли, които поддържат изказванието, че има връзка сред ускорение на когнитивния разпад и свръхобработените храни “, сподели доктор Дейвид Кац, експерт по превантивна и медицина и хранене, който не е взел участие в изследването.

„ Размерът на извадката е забележителен, а последващите дейности обширни. Въпреки че липсват доказателства, това е задоволително, с цел да заключим, че ултрапреработените храни евентуално са нездравословни за нашите мозъци ”, счита Кац.

„ В Бразилия ултрапреработените храни съставляват 25% до 30% от общия банкет на калории. Имаме доста заведения за хранене за бързо хранене, ядем доста шоколад и бял самун. За страдание не се разграничаваме от доста други страни “, сподели съавторът на проучването доктор Клаудия Суемото, помощник в отдела по гериатрия в Медицинския факултет на Университета в Сао Пауло.

Според Суемото 58% от признатите калории на ден в Съединени американски щати, 56% от признатите във Англия и 48% от употребяваните в Канада, са от ултрапреработени храни. 

Суперпреработените храни се дефинират като такива, които съдържат доста мазнини, захари, нишесте, протеинови изолати, ароматизатори, оцветители, емулгатори.

„ Хората, които са приемали повече от 20% от дневните си калории от модифицирани храни, са имали 28% по-бърз спад в когнитивното развиване “, сподели съавторът на изследването Наталия Гонсалвес, откривател в катедрата по патология в Медицинския факултет на Университета в Сао Пауло.

В допълнение към въздействието върху когнитивните качества, към този момент е известно, че ултрапреработените храни покачват риска от затлъстяване, проблеми със сърцето и кръвообращението, диабет, рак и по-кратка дълготрайност на живота.

Свръхпреработените храни нормално са и с високо наличие на захар, сол и мазнини, а това води до редица болести.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР