Всички я искаме – онази романтичната любов, която, за съжаление,

...
Всички я искаме – онази романтичната любов, която, за съжаление,
Коментари Харесай

7-те типа любов и защо се нуждаеш от всички тях

Всички я желаеме – онази сантименталната обич, която, за жалост, малко на брой от нас в действителност осъзнават, че тя не е безкрайна и универсална… Има доста други способи да обичаш, не всички от които следват пътя на логиката и са в естетика с романтиката… Но мислейки само и единствено за нея, не пропущаме ли другите типове обич, които са може би много по-достъпни и които могат да се окажат по-изпълващи и изцеляващи ни от отминалата болежка?

1. Ерос

Или половата и буйна обич, е всъщност  модерната и сантиментална обич. В Гръцката митология е сравнявана с лудостта, която изпитваме, откакто Купидон ни е улучил със стрела. Такава е и любовта, предизвикала рухването на Троя. Днес тя е съпроводена със силата и устрема за живот и се разказва като кьорав развой.

2. Филиа

Или дълбокото другарство. Аристотел има вяра, че я споделяме, тъй като е добра, рационална и потребна. Приятелството се основава върху обща изгода, доверие и другарство. Платон твърди, че най-хубавото другарство е това сред двама влюбени, тъй като ни дава мощ и поддръжка.  Истинското другарство е обвързвано с религия, почтеност, живот на цялостни обороти. Единият е опора на другия, както и противоположното.

3. Стордж

Или най-дългата обич, е тази в фамилията сред родители и деца. Тя е едностранна, когато децата са дребни, тъй като към момента не схващат нищо и се учат. Не се свързва с личностните качества на всеки член. Различното при нея е, че при започване на една връзка тя към момента не съществува, тъй като идва на по-късен стадий в връзките, когато и двамата са много по-улегнал.

4. Агапе

Или универсалната обич, изразяваща се към непознатите, природата и Бог и която не може да се съпостави с останалите. Тя не е егоистична, а другото ѝ име е алтруизъм. Тя ни оказва помощ да изградим и запазим тази част от нас, което е обществена и на психично ниво, която ни пази, зарежда и поддържа. Днес всеки има потребност от нея, поради времето, в което живеем.

5. Лудус

Или игривата и необвързваща обич. Тя може да е флирт, танц или нещо сходно. Фокусът е върху заниманието и е без обвързване. Това е повода тя да не е комплицирана и изискваща, само че би могла да продължи дълго. Проблемите са вероятни единствено в случай че единият от двамата обърка лудустта с ерос.

6. Прагма

Или практичната обич, която се появява в дългите връзки. Тя се сновава на аргументи и отговорности, общи цели, персонални качества и сходства. Разпространена е в браковете по сметка, като можем да я срещнем постоянно и при двойките в политиката и в Холивуд.

7. Филаутия

Или любовта към самата теб, която може да е здравословна или нездравословна. Втората е обвързвана с надменност, остро подложено на критика в Древна Гърция, тъй като се е считало, че тези хора се поставяли над божествата. Много даже са вярвали, че високомерието води до възмездие. Днес тя се свързва с арогантността. Здравословната обич се свързва със самочувствието, което е част от нашите страсти, по какъв начин ние виждаме света и по какъв начин дефинираме себе си и връзката ни с другите. Не забравяй, че има разлика сред самочувствие и самонадеяност, които постоянно се разминават. Хората с високо самочувствие не прибягват към опиати и алкохол, както тези, които не са самоуверени, а влагат в себе си, с цел да съумеят в живота. Понякога се провалят, само че това е човешко. Разбира се, случилото се оказва въздействие, само че не ги унищожава изцяло. Този вид хора са отворени към завършения, нови връзки и преживявания. Наслаждават се на живота.

“Този, който е допрян от любовта, не върви в тъмнината. ” Платон

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР