Всички ученици се връщат в клас от 1 априлМестните власти

...
Всички ученици се връщат в клас от 1 априлМестните власти
Коментари Харесай

Д-р Александър Симидчиев: Местните власти сами ще решават за носенето на маски

Всички възпитаници се връщат в клас от 1 април

Местните управляващи ще вземат решение от 1 април дали в съответните обитаеми места или цели области да се носят маски на закрито или не, а не както бе обявено от пресслужбата на премиера Кирил Петков в събота вечерта, че от идващия месец отпада “ и съблюдаване на физическа дистанция”. Заради изказвания на представители на “Промяната”, че маските ще продължат да са наложителна мярка и след 1 април, читатели на сложиха въпроси на какво се дължи този информативен безпорядък през почивните дни.

“Престава да има национално носене на маски и то става районно. Решенията ще се вземат от регионалния шеф, шефа на Регионалната здравна ревизия, от основния хигиеничен здравен контрольор и министъра на здравеопазването”, обясни информацията на Министерския съвет известният пулмолог доктор Александър Симидчиев (ДБ), зам.-председател на комисията по опазване на здравето.

“Здравните ограничения ще бъдат регионализирани, да вземем за пример в Добрич към днешна дата ситуацията е по-напрегната, само че в Гоце Делчев и Кърджали може да бъдат анулирани всички мерки”, илюстрира обстановката с ковид доктор Симидчиев. Той уточни, че ръководещото болшинство е подписало промени в закона за здравето и в закона за здравното обезпечаване, които ще бъдат гледани в незабавен порядък във вторник на здравна комисия. “В закона за здравето се уточняват текстовете, по които здравният министър и основният хигиеничен контрольор ще могат да оперират с противоепидемичните ограничения при липса на национална пандемична конюнктура, а другите промени касаят здравното обслужване на украинските бежанци”, добави доктор Симидчиев.

По думите му, медиците на първа линия ще продължат да получават спомагателните средства за първа линия, защото при отпадането на изключителната конюнктура има временен интервал от три месеца, в който този вид социално-икономически ограничения не престават да работят, с цел да няма внезапни разтърсвания. В информацията на министерския съвет се споделяше, че “към момента тече договарянето на новия народен рамков контракт с НЗОК, в границите на което се разискват опциите за трайно нарастване на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, без значение от оповестена епидемиологична обстановка”.

“Ще би трябвало да носим маски на закрито и в градския превоз и след отпадане на епидемиологичната обстановка”, призна пред bTV и шефът на здравната комисия Антон Тонев от “Промяната”. “От 1 април отпадат всички COVID-мерки в учебните заведения. Всички възпитаници би трябвало да се върнат в клас с изключение на тези, които подадат молба за самостоятелно обучение”, съобщи от своя страна и просветният министър Николай Денков. “Очакваме да стартираме естествения образователен развой без пандемия. Ако бъдат въведени спомагателни ограничения, ще има време за реакция през ваканцията, само че за момента всичко отпада”, сподели министърът на образованието.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР