Всички световни метеоцентрове прогнозират топла есен и зима за Европа

...
Всички световни метеоцентрове прогнозират топла есен и зима за Европа
Коментари Харесай

Климатолог: Чака ни топла зима

Всички международни метеоцентрове предвиждат топла есен и зима за Европа и за Балканския полуостров, разяснява климатологът проф. Георги Рачев в изявление за Агенция „ Фокус “.

„ Очаква се съвременна есен. Под съвременна есен разбираме есените, които виждаме през последните 20 години, с по-високи от естественото температури и с естествени и в обособени елементи на България, най-вече западната половина на страната повече превалявания, а в източната с по-малко. Ще се радваме на една хубава, златна есен, както споделят старите българи “, съобщи климатологът.

Той посочи, че под топла зима би трябвало да се схващат температури в границите на 1, на избрани места даже до 2 градуса над междинната норма.

„ За цялостен сезон е съществено превишаване на многогодишните правила. Веднага върша едно малко конкретизиране - това, че зимата ще бъде топла и всички международни метеорологични центрове са съгласни, не значи, че в сезона няма да има виелици, поледица, студове от сорта на минус 10 и минус 15 градуса “, уточни проф. Рачев.

Той изясни, че като цяло дните и интервалите с по-топло от естественото време ще бъдат повече, по тази причина температурите се чака да бъдат над нормата, а преваляванията към нея.

По думите му на доста места ще се образува снежна завивка, която обаче няма да бъде трайна.

„ Половината мои сътрудници считат сезонните прогнози за пукотевица в тъмното, мятане на фасул, гледане на бучки захар и всевъзможни такива гадателски дейности. Аз съм от другата част на съсловието, която счита,че човек постоянно се е стремял да огледа напред в бъдещето. Затова се вършат и сезонните прогнози “, акцентира проф. Рачев.

„ Единственото, което би трябвало да прибавя е, че се следи забавна обстановка, която опонира на световното стопляне. На Северния полюс ледът е много. Около 4,5 млн. кв. км. се чака да бъде неговият най-малко, след което той ще стартира да се усилва. По прогнози от преди 5 години, този лед трябваше да бъде едвам 2 млн. кв. км, а съгласно някои не трябваше да има лед “, сподели проф. Рачев. „ Има още много неща, които би трябвало да си разбираем от естествена позиция. Явно е, че още доста – доста неща не знаем “.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР