Всички страни от НАТО на спешно заседание на Северноатлантическия съвет

...
Всички страни от НАТО на спешно заседание на Северноатлантическия съвет
Коментари Харесай

Столтенберг разкри какво ще прави НАТО при война САЩ-Иран

Всички страни от НАТО на незабавно съвещание на Северноатлантическия съвет "се съгласиха, че Иран в никакъв случай не би трябвало да получава нуклеарни оръжия " или ракети, които могат да доближат Европа.

Това разгласи в понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на брифинг след срещата.

Столтенберг съобщи, че всички членове на Атлантическия алианс застават зад Съединени американски щати в Близкия изток, откакто американски въздушен удар умъртви иранския военачалник Касем Сюлеймани, оповестява "Ройтерс ".

Столтенберг прикани и за деескалация на напрежението, повтаряйки апела и изказванията на някои европейски водачи.

"Ние сме обединени в осъждането на поддръжката на Иран за разнообразни терористични групи ", изясни той.

"На днешната среща съдружниците приканиха за въздържаност и деескалация. Нов спор не би бил в полза на никого. Затова Иран би трябвало да се въздържа от по-нататъшно принуждение и провокации. "

В събота НАТО приключи образованието на иракските сили за сигурност и въоръжени сили, с цел да обезпечи сигурността на няколкостотин членове на задачата в отговор на убийството на Сюлеймани.
"Безопасността на нашия личен състав в Ирак е от първостепенно значение ", сподели в изказване представителят на НАТО Дилън Уайт.

"Продължаваме да подхващаме всички нужни защитни ограничения. Мисията на НАТО продължава, само че подготвителните действия краткотрайно са прекъснати. "
Той сподели, че Столтенберг е разговарял по телефона с американския министър на защитата Марк Еспър след офанзивата против Сюлеймани на летището в Багдад.

НАТО следи деликатно обстановката в района, добави той, на фона на възходящата угриженост, че "убийството на втория по мощ човек в Иран може да провокира пожар в Близкия изток ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР