Всички сме грешници. Това беше посланието на Европейската комисия, която

...
Всички сме грешници. Това беше посланието на Европейската комисия, която
Коментари Харесай

Politico: България най-лоша от страните-членки според доклада на ЕК

Всички сме грешници. Това беше посланието на Европейската комисия, която показа своя първи по рода си в сряда, написа.
Докладът е част от напъните да се покаже, че всички 27 държави-членки на Европейски Съюз - а освен няколко източни страни, създаващи проблеми, са във фокуса на Комисията, когато става въпрос за мониторинг на демократичните стандарти.
Но в стотиците страници с оценки, обхващащи правосъдната самостоятелност, свободите на медиите, антикорупционните ограничения и главните държавни инспекции и салда, отчетът на Комисията неизбежно акцентира големите разлики в стандартите и практиките измежду членовете на блока.
И до момента в който Комисията заобикаля да подрежда или класира представянето на страните членки, оценките, систематизирани от изданието, демонстрират, че страните могат да бъдат разграничени на пет категории:
Авторитарианци: Унгария и Полша
И Будапеща, и Варшава са зациклили в дългогодишни разногласия с Брюксел за това, което критиците дефинират като демократично оттегляне и техните отчети бяха минимум изненадващи: Комисията изрази угриженост по отношение на медийния плурализъм и систематичната липса на дейности за гонене на корупцията на високо равнище в Унгария и изрази " съществени опасения " по отношение на върховенството на закона, и по-специално независимостта на правосъдната власт, в Полша.
 Докато ГЕРБ унищожава бизнеса, упреква Румъния за оставането на мониторинга ни Докато ГЕРБ унищожава бизнеса, упреква Румъния за оставането на мониторинга ни
За всеки разумен човек в България от дълго време е ясно, че огромните публични поръчки се дават на компании, доближени до властта. П...
Унгарският министър на правораздаването Джудит Варга отхвърли отчета, публикувайки известие в Туитър, че концепцията и методологията му са „ неправилни “, а „ източниците му са небалансирани и наличието му е безпричинно “.
Най-лоша от останалите: България
България се показва едва съгласно оценката на Комисията, като отчетът се базира на незавършени промени, ниско публично доверие в антикорупционните институции, офанзиви против публицисти и опасения по отношение на правосъдната отчетност. Но отчетът също по този начин пренебрегва по-голямата политическа картина за това по какъв начин олигархична мафия превзема държавни институции в страната. Той мълчи и за увеличение на свидетелствата за злоупотреби с еврофондове, движещи ширещата се корупция в страната.
Усилия за прогрес: Хърватия, Малта, Румъния и Словакия
Докладите за тези четири страни демонстрират старания за справяне с дългогодишните проблеми, само че значителните провокации остават.
 Правосъдният министър за огромната корупция: Има присъди, не желая да изтъквам имена Правосъдният министър за огромната корупция: Има присъди, не желая да изтъквам имена
Като род отчетът за правораздаването в България никога не е смут и трилър. Докладът е справедлив и не би трябвало да се интерпретира....
„ Хърватската правосъдна система е постигнала прогрес в намаляването на дърпащите я надолу фактори и подобряването на електронната връзка в съдилищата, само че към момента е изправена пред съществени провокации във връзка с успеваемостта и качеството “, написа Комисията и прибавя, че „ равнището на възприемана правосъдна самостоятелност в страната остава измежду най-ниските в Европейски Съюз. "
По същия метод Комисията отбелязва неотдавнашния прогрес на Малта във връзка с „ обилни промени “, като в същото време показва, че „ има липса на заведени каузи по обвинявания в корупция на високо ниво “ и че остават опасенията по отношение на медийния пейзаж в страната. Усилията на Словакия за промени също са регистрирани, дружно обаче с опасения по отношение на способността на словашките институции да преследват корупцията.
Румъния също има пред себе си път, който би трябвало да извърви. „ Продължават да се ползват спорни ограничения с отрицателно влияние върху правосъдната самостоятелност “, написа Комисията, акцентирайки „ неналичието на увеличение на броя каузи и правосъдни решения, осъждащи корупция на високо равнище “.
Южни провокации: Испания, Италия и Гърция
Въпреки че Комисията като цяло даде на южните демокрации на блока добра оценка за здравето им, тя повдигна няколко основни въпроса – сред тях са продължаващата политическа невъзможност по отношение на положението на испанския Генерален съвет на правосъдната власт, органът, който управлява правосъдната система в страната и обезпечава независимостта на нейната съдилища и съдии. Комисията също по този начин съобщи, че " са били изразени опасения по отношение на новото законодателство за публичната сигурност, за което се твърди, че лимитира свободата на информация и свободата на изложение ".
 ГЕРБ най-сетне признаха, че мониторингът върху България остава, само че упрекнаха румънците ГЕРБ най-сетне признаха, че мониторингът върху България остава, само че упрекнаха румънците
За България към момента важи механизмът за съдействие и инспекция (т. нар. мониторинг, бел. ред.) и престои към момента работа, която правит...
Предизвикателствата за Рим са по линия на друг фронт: „ Политическата самостоятелност на италианските медии остава проблем заради неналичието на ефикасни разпореждания за попречване на спорове на ползи “, написа Комисията. Въпреки че похвали Италия за усилване на разпоредбите за битка с корупцията и за предприемане на промени за ускорение на правосъдното произвеждане, Комисията означи, че „ успеваемостта на подхванатите ограничения е възпрепятствана от несъразмерната дълготрайност на наказателното произвеждане “.
Що се отнася до правосъдната система на Гърция, Комисията регистрира осъществени промени, само че също по този начин потребността от продължаващи старания „ във връзка с нейното качество и успеваемост “. Тя също по този начин означи, че групите измежду гражданското общество в региона на миграцията „ са изразили опасения, че гражданската независимост на деяние в страната се е влошила “.
Най-добри от всички
Дори в страни, в които не бяха разпознати огромни систематични нарушавания на върховенството на закона, Комисията повдигна куп въпроси - от финансирането на политическите партии в Дания до неналичието на задоволително запаси за гонене на корупцията в Люксембург.
В същото време Комисията наподобява не е загрижена за общото положение на върховенството на закона в огромна част от Западна Европа, като се вземе поради оценката й за „ мощната традиция на бистрота в ръководството на Финландия “ и „ добре откритата “ рамка на Франция за поддръжка на медийния плурализъм.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР