Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в

...
Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в
Коментари Харесай

Вижте кой може да получи еднократна помощ за ученици?

Всички фамилии, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско учебно заведение, имат право на еднократна помощ от 300 лева за покриване на част от разноските при започване на новата образователна 2022/2023 година

От Агенцията за обществено подкрепяне обясниха какви са периодите, изискванията и нужните документи за приемане на целевата помощ.

Получаването на средствата не е обвързано с подоходен аршин. Изплаща се на два транша – 50% от размера след влизане в действие на заповедта за отпущането ѝ, а остатъкът - при започване на втория образователен период, в случай че детето продължава да посещава учебно заведение.

За погашение на втория транш от помощта не е належащо родителите да показват спомагателни документи.

Срокове

Заявления-декларации за разпределяне на еднократна помощ за възпитаници, записани в първи и в осми клас, се подават след записване на детето в съответния клас, само че не по-късно от 15 октомври на настоящата образователна година, като се изключи случаите, когато заради здравословни аргументи, открити с протокол на ЛКК, детето не може да стартира учебно заведение, само че не повече от 6 месеца от започване на съответната образователна година.

Условия за разпределяне на целевата помощ

За да получат средствата, децата би трябвало да са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско учебно заведение, да живеят непрекъснато в страната и да не са настанени за развъждане отвън фамилията.

Помощта се дава и за деца, настанени в фамилии на родственици и близки и приемни фамилии, както и на настойник/попечител, отглеждащ детето.

Къде се подават заявките

Помощта се отпуска след подадено в дирекция " Социално подкрепяне " (ДСП) по сегашен адрес заявление декларация по пример. Към заявката се ползват следните документи, в случай че Държавно стопанско предприятие не може да получи информацията по длъжностен път:

- уверение, че детето (децата) е записано в първи/осми клас на държавно или общинско учебно заведение, издадено от съответното училище;
- копие от уверение за назначение на аставник или настойник.

Заявленията се подават по един от следните способи:

- персонално в Държавно стопанско предприятие, като се ползва персонална карта (за справка);
- посредством лицензиран пощенски оператор, като заявката би трябвало да е в оригинал;
- посредством Системата за несъмнено електронно връчване с Персонален Идентификационен Код (ПИК) на Национален осигурителен институт или дипломиран електронен подпис;
- на електронния адрес на съответната Държавно стопанско предприятие, без електронен автограф.

Формулярите

Формуляри на заявките за разпределяне на тези средства могат да бъдат получени на място в Държавно стопанско предприятие или изтеглени от формалната интернет страница на Агенцията за обществено подкрепяне, както и от уеб страницата на Системата за несъмнено електронно връчване.

Важно за родителите

Родителите би трябвало да знаят, че отпуснатите еднократни помощи подлежат на възобновяване, в случай че:

- детето не постъпи в учебно заведение, в случай че това е невероятно заради здравословното му състояние;
- ученикът не продължи образованието си през втория образователен период до довеждане докрай на първи/осми клас, в случай че това е невероятно заради здравословното му състояние;
- ученикът е позволил в границите на един месец от образователната година отсъствия от 5 образователни часа, за които няма уважителни аргументи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР