Всички промени бяха окончателно приети на второ четене и предстои

...
Всички промени бяха окончателно приети на второ четене и предстои
Коментари Харесай

Промените в Конституцията: Нов ВСС ще има след 9 месеца, нов главен прокурор - след 11

Всички промени бяха дефинитивно признати на второ четене и следва във вторник да влязат и в зала.

За 6 месеца депутатите би трябвало да одобряват законопроектите, свързани с промените, а до три месеца по-късно се избират новите членове на правосъдния и прокурорския съвет. След това ще бъде определен и нов основен прокурор, и началник на Върховния административен съд, което значи, че Борислав Сарафов ще извършва отговорностите на основен прокурор още най-малко съвсем година.

Народните представители взеха решение още за служебен министър-председател президентът назначава всред " ръководителя на Народното събрание, ръководителя на Върховния касационен съд, шефа или подуправителя на Българска национална банка, ръководителя или заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител ".

Текстът бе гласуван с шест гласа " за ", трима " срещу " и без " въздържал се ".

Вчера министър Атанас Славов съобщи, че има писмо от страна на Върховния касационен съд (ВКС), с което упорстват от кръга лица да бъде изключен ръководителят на съда.

Преди началото на съвещанието Надежда Йорданова ( " Продължаваме промяната - Демократична България " ) изясни, че консенсусът се оформя към импортирания текст сред първо и второ четене, тъй че ще бъде подложено на гласоподаване това, което е препоръчано, прибавя Българска телеграфна агенция.

" Относно ръководителя на Върховен касационен съд и ръководителя и заместник-председателя Сметната палата - към сегашния миг няма решение те да бъдат изключени от листата ", съобщи Йорданова и добави, че още в самото начало на конституционния спор са декларирали, че употребяват гръцкия образец за това решение, защото то по-скоро ускорява събитието, че служебният кабинет не би трябвало да бъде партийно привързан и няма политически мандат.

Депутатите гласоподаваха още, че избори за ново Народно заседание (НС) се създават не по-късно от един месец след приключване на периода на пълномощията на настоящото Народно заседание.

С полагането на клетвата на новоизбраните народни представители се приключват пълномощията на предходното Народно събрание, взеха решение още депутатите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР