Всички предполагаме, че някои интернет сайтове или социални мрежи може

...
Всички предполагаме, че някои интернет сайтове или социални мрежи може
Коментари Харесай

Компютрите ни следят?

Всички допускаме, че някои интернет уеб сайтове или обществени мрежи може би знаят прекомерно доста за нас и че е допустимо да ни наблюдават. В новия епизод на влога си, софтуерният влогър Цецо разкрива завесата и споделя по какъв начин и каква информация събира интернет за нас, както и с каква цел я употребява.

След като Windows 10 се появи на пазара, на група адвокати им лиши 4 дни да създадат разбор на лицензионното съглашение, с което нормално се съгласяваме без да си вършим труда да прочетем обширно. Оказва се, че там се загатва коя е информацията, която е нужна на Microsoft. Вижте част от нея:

- Кой и по кое време е на компютъра, т.е. всеки ще има профил. (има се поради профил на някакви сървъри на MS, а не локалният ви профил)
- Колко време се употребява компютъра
- Какво пишете по клавиатурата
- Кои стратегии сте отворили и какво вършиме в тях
- Всяко едно известие, без значение дали е по поща, чат или друга система
- Камера, микрофон и външна страна

Може би си мислите, че има опция да предотвратите вземането на вашата информация в случай че изключите избрани варианти от настройките? Е, не тъкмо. В лиценза се загатва също, че даже да стопирате избрани функционалности на компютъра си, по-голямата част от мечтаната информация отново ще се събира.
 щ Thinkstock/Getty Images
Според данни на анализатори от Fusion, Фейсбук употребява данните за местоположението ни от смарт телефоните, за да ни предлага хора, които вероятно да ни станат другари и респективно живеят в същия регион. Социалната мрежа обработва информацията и с логаритми, с цел да открие повече прилики в ползите сред вас и другите консуматори.

Официален представител на компанията показа, че данните за местоположението ни е единствено един от факторите, с които тя преценя кои хора да ни предлага, както и отхвърли изказванието, че дават тази информация на рекламните си сътрудници.

Много хора употребяват своя профил в Google+, с цел да се вписват в разнообразни услуги и уеб сайтове. Интересен факт е, че в действителност Гугъл предлага опция да изтеглите цялата информация, която компанията съхранява за вас. Така може да разберете с каква информация разполагат фирмите за вас.

Вижте още по тематиката:

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР