Всички обвинени по делото за радикален ислям, както и техните

...
Всички обвинени по делото за радикален ислям, както и техните
Коментари Харесай

Ахмед Муса: Да съдят прокурор Попова!

Всички упрекнати по делото за коренен ислям, както и техните юристи желаеха единомислещо отказ на прокурор Недялка Попова от процеса. Това стана във вчерашното съвещание, в което тя взе участие след дълготрайно неявяване.

„ Не давам позволение за ход на делото! През март прокурор Попова направи едно изявление, поради което трябваше да е на нашето място. Нейните думи също са втълпяване на ненавист. Щом е по този начин, да дава отговор също като нас! Тези, които наричате радикални, в никакъв случай не са казвали такива думи “ - с това развълнувано изказване на ромския имам Ахмед Муса стартира съвещанието тази заран.

Неговата адвокатка Елвира Панкова го поддържа, като изясни, че в диалог той й споделил, че в наличието на прокурор Попова нямало да дава пояснения. Юристката цитира и част от изявлението, че в този момент мюсюлманите са 10-12%, само че с идването на нови от чужбина и завръщането на отпътували на гурбет, когато доближат 30%, страната ни ще е застрашена.

Други подсъдими пък обявиха, че са съгласни да се даде ход на делото и нямат нищо срещу другия прокурор по него - Васил Малинов. Но всички, както и техните бранители, бяха единомислещи в настояването прокурор Попова да не взе участие като страна в процеса, като също я упрекнаха в ненавист против всички мюсюлмани, както и в расизъм. Адвокат Алтай Куцев предложи два разновидността - или тя сама да се отдръпна, или това да направи съдът, като се обосноваха с европейски правни правила, съгласно които даже единствено при подозрения за користолюбие и преднамереност са прави отказ. Припомни, че за към 10 съвещания я е нямало в залата. Както и че процесът тече от 2016 година, а в случай че се стигне до връщане, всичко се обезсмисля зареде приключване на безспорната отминалост. Заяви, че при отвод от нейна страна ще желае да се явят като очевидци създателите на изявления да показват записи, доказателства, с цел да се види къде е истината.

Прокурор Попова съобщи, че няма да си прави отказ, защото няма съображение. Увери, че не е предубедена, нито пристрастна. Обясни, че във въпросното изявление са включени думи, които не е споделила, а други са преиначени, тъй като публицистите търсели сензация. Обвинителката акцентира още, че неявяването й на част от съвещанията било по напълно други аргументи. Както и че по случая е направена инспекция от инспектората, не са открити нарушавания, по тази причина и не е отстранена от делото.

Думите й, че е обикновено Муса да я ненавижда, откакто неотдавна получи 4 години затвор по предходното дело (срещу 13-те имами - б.р.), взривиха нови полемики в залата. Адвокат Панкова посочи, че в действителност присъдата е 1 година, а към нея се прибавят още три от условната присъда по първото дело против Муса, също за коренен ислям. Освен това е различен въпрос какъв брой ще лежи, а по актуалното обвиняване към този момент има 3 години, прекарани в ареста. Панкова изиска Попова да поддържа с документи думите си за резултата от инспекцията на инспектората. После попита риторично за какво не е завела дело за клюка, в случай че публицистите са <210> приписали неизречени изречения. Клиентът <210> провокира леко ободряване в залата с репликата: „ Трите години ми ги даде прокурор Малинов, те се прибавят към едната от прокурор Попова “.

В последна сметка съдът одобри като доказателства разпечатки от оповестеното в три медии изявление.

Цялата дискусия изнерви очевидно специалиста от Висшия ислямски институт доктор Сефер Хасан, който пристигна в Пазарджик особено с цел да показа обширна съдебно-теологична експертиза, лишила му 6 месеца работа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР