Всички ние познаваме добре успехите на най-големите ни владетели от

...
Всички ние познаваме добре успехите на най-големите ни владетели от
Коментари Харесай

При него България е на три морета, но името му рядко се споменава

Всички ние познаваме добре триумфите на най-големите ни владетели от Първата българска страна. Ако попитаме множеството хора кои са тези владетели, те ще упоменат Аспарух, Тервел, Крум, Борис I или Симеон, само че евентуално доста рядко някой ще се сети за името на хан Пресиян, който несъмнено е един от най-успешните владетели в нашата история, написа Poznanieto.bg

Защо Пресиян е най-подценяваният държател?

Хан Пресиян ръководи сред 836-852 година и е един от най-успешните български владетели. Какви са най-големите му триумфи?

България на 3 морета

Пресиян е първият български държател, който съумява да усили територията на България по този начин, че да стигне до заветните 3 морета - Черно, Бяло и Адриатическо море. Досег до Черно море сме имало още при започване на Дунавска България, само че за първи път в историята си имаме допир до Бяло море, което е жизненоважно за нашата страна, защото отваря нови търговски пътища, а това дава опция за съществени доходи в страната.

На процедура Пресиян съумява да прекъсне сухопътната връзка сред Солун и Константинопол, а това са двата най-големи града във Византия. Те са от основно значение за империята. Затова това е голяма победа против вековния ни зложелател, а триумфа, който съумяваме да реализираме с до момента си до Адриатическо море, е спомагателен бонус, който оказва помощ за превръщането на страната ни във водещ фактор на Балканите.

Създава и се оправя с протестите

Когато приказваме за хан Пресиян, не би трябвало да забравяме ролята на кавхан Исбул. Двамата дружно съумяват да провокират протест в границите на територията на Византия. Става въпрос за славянското племе смоляни, което населява Западните Родопи. По този метод България причислява огромна част от Родопите и от Македония към страната.

Като ответна реакция Византия предизвика протест в Южна Бесарабия. Става въпрос за ромейското население, което е преселено там още от времето на хан Крум. Причината за този протест е, че по това време Византия не може да реагира на българската опасност и се постанова да работи със средствата на дипломацията.

Въпреки сериозните проблеми, които провокира този протест в България, Пресиян съумява да се оправи сполучливо с него. За разлика от доста други български владетели, Пресиян съумява да провокира напрежение вътре в империята, а по този метод и протест. От друга страна, той съумява да се оправи сполучливо и с византийските проекти за вътрешна дестабилизация на страната ни.

Допуска военни, само че не и териториални загуби

За пръв път в историята се стига до спор сред българи и сърби. За него се приема, че е провокиран от страна на Византия, която се пробва да откри съюз със сърбите, ориентиран против българската агресия. В този боен спор българите позволяват загуба от сърбите, само че не се стига до понижаване на територията на страната.

Уж Византия се пробва да се възползва от този нескончаем спор сред двете страни, само че по този начин и не съумява да се провежда за нахлуване против България. По този метод хан Пресиян демонстрира, че този и военните неуспехи не водят до сериозна дестабилизация на страната, даже се стига до затвърждаване на позициите на България.

Очевидно това качество наследява от Пресиян и неговият наследник Борис I, който е същински занаятчия на умеенето да обръща военните загуби в дипломатически победи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР