Всички над 2,34 милиона пенсионери у нас, без значение от

...
Всички над 2,34 милиона пенсионери у нас, без значение от
Коментари Харесай

70 лв. коледна добавка за всички пенсионери

Всички над 2,34 милиона пенсионери у нас, без значение от размера на пенсиите им, ще получат коледна добавка от 70 лева Това стана ясно на брифинг на служебните министри на финансите Росица Велкова и на труда и обществената политика Лазар Лазаров.

Добавките ще бъдат изплатени дружно с парите за декември при започване на идващия месец.

Социалният министър Лазар Лазаров разгласи още, че предстоят диалози със обществените сътрудници за размера на минималната работна заплата следващата година.

В момента, след направено преизчисляване от 1 октомври, половината пенсионери взема с 200 лева по-високи пенсии. Това демонстрират данни на Национален осигурителен институт. Средната пенсия на мъжете приближава 800 лева и за октомври е 797 лева, а на дамите е 575 лева, или с 222 лева по-малка.

По данни на Българската стопанска камара (БСК) от ден на ден пенсионери с персонална пенсия упражняват трудова активност. През 2018 година те са достигнали 295 500 души, като за интервала 2014-2018 година броят на работещите пенсионери се е нараснал с към 30%, осведоми Българска телеграфна агенция.

Това е наклонност, която се постанова по натурален път заради демографската рецесия, прерастваща в злополука, която още не сме осъзнали, разяснява Светлана Дончева, началник на " Център за ръководство на планове " в БСК.

Преработващата индустрия, образованието и опазването на здравето са трите бранша, в които застаряването на работната мощ се усеща най-силно. " Арена на младостта " са IT секторът, финансовият и застрахователният браншове.

Липсата на работна мощ се усеща в съвсем всички сфери на икономическия живот, а неналичието на висококвалифицирани експерти се отразява директно на конкурентоспособността на българските компании. Само за 10 години, съгласно последното броене на популацията, броят на трудоспособното население в България е намалял с 415 000 души. Тази наклонност ще се задълбочава, в случай че няма съответни политики, разяснява Дончева.

Да работиш след пенсиониране, не е толкоз ужасно

Всъщност, съгласно специалисти, това да работиш след навършване на възраст за пенсиониране, не е толкоз ужасно. Въпрос е на персонално усещане и нужда или нужда. За да може действително да стане това, е належащо да бъдат обезпечени и съответните условия на труд, съобразени с потребностите към работното място на по-възрастните генерации. Тези хора се трансформират в най-ценните чиновници и те би трябвало да бъдат арестувани. Това стартира да се осъзнава от от ден на ден работодатели, споделя Светлана Дончева.

Най-скъпите за осъществяване ограничения са обвързваните с адаптирането на работните места и възстановяване на изискванията на труда към потребностите на поколението Т. Други ограничения, които е целесъобразно да залегнат във вътрешно-фирмените стратегии на фирмите, са свързани с налагането на едно ново схващане, че спецификите на другите генерации би трябвало да бъдат употребявани за основаването на работна среда, която откроява мощните страни на всяко потомство, предизвиква взаимното съгласие и солидарността сред обособените генерации в полза на общите бизнес цели.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР