Всички жени над 30-годишна възраст, които нямат допълнителни рискове за

...
Всички жени над 30-годишна възраст, които нямат допълнителни рискове за
Коментари Харесай

Мамолог: Всички жени над 30 години трябва се преглеждат веднъж годишно

Всички дами над 30-годишна възраст, които нямат спомагателни опасности за развиване на карцином на гърдата, би трябвало да се преглеждат профилактично един път годишно . Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция доктор Младен Младено в, мамолог-гинеколог в столичната Първа профилирана акушеро-гинекологична болница „ Света София “. Той се включи в акцията на фондация „ Една от 8 “ под надпис „ Ела и се прегледай “, която се състоя в Казанлък от 16 до 18 август със съдействието на Диагностично-консултативен център " Поликлиника " и на Община Казанлък. Записани за обзор в границите на акцията бяха 210 дами от града.

Профилактиката се състои в клиничен и ехографски обзор , а след 40-годишна възраст се прибавя и мамография – рентгеново проучване, което се прави през две или три години, изясни доктор Младенов. Той посочи, че при дами, при които има унаследен риск, се предлага тези профилактични прегледи да стартират след 25-годишна възраст. „ По принцип ракът на гърдата е заболяване, което доста ясно корелира с възрастта , само че когато има съществуване на генетичен недостатък , заболяването може да се изяви и при по-млади дами “, разяснява той.

По думите на доктор Младен Младено в карциномът на гърда нормално се изявява след 50-ата година, като най-голямата периодичност на изява е при дами на възраст сред 50 и 70 години. 

Той акцентира, че при болестта дамите не трябва да разчитат на това, че организмът ще алармира . „ Развитието на тумора е доста подло и началните стадии не се долавят от пациентката. Дискомфорт може да се усети, едвам когато той нарастне до 10 милиметра. В взаимозависимост от чувствителността на дамата, тогава е допустимо да се опипа уплътнение или бучка “, изясни доктор Младенов. По думите му тумори, които са с размер под 10 милиметра, могат да бъдат диагностицирани само посредством образна диагностика – ехография или мамография. Именно за това е значима рекомендацията профилактичният обзор да се прави един път годишно. „ Идеята е, че в случай че за една година се образува нов израстък, той би нараснал толкоз, че да се открие на апарата, само че не би имал време да даде разпръскване “, уточни той. 

При съществуване на унаследен риск, е допустимо да се направи характерно генетично проучване (BRCA). Ако то потвърди генетичен недостатък, на дамата се предлага профилактичен обзор през шест месеца. Пациентки, които имат боледувал в фамилията, само че нямат потвърден генетичен недостатък, подлежат на профилактичен обзор един път в годината, изясни доктор Младен Младенов и акцентира, че този интервал би трябвало да се съблюдава. 

„ За страдание за рака на гърдата няма предварителна защита. Единственото, което предлага медицината, е ранното му разкриване, с цел да може да се лекува “, означи доктор Младенов. 

Наднорменото тегло също е в директна връзка с развиването на болестта, уточни той. По думите му неналичието на раждане е един от сериозните фактори, а през последните години постоянната приложимост на алкохол над 50 мл също се акцентира като причина, която усилва риска от карцином на гърдата. Съществуват и професионални фактори, само че те се отнасят до дребна група дами, работещи с отрови, които биха могли да провокират онкологични болести, изясни доктор Младен Младенов. „ От околната среда фактор е радиацията, която, за благополучие, тук не съществува “, добави той. Останалите рискови фактори са с доста ниска активност. Сред тях е вида хранене, като се предлага да се лимитират аленото месо и животинските мазнини. Според доктор Младенов други фактори не са статистически значими. 

По негови наблюдения здравна просвета в тази област в България има. „ През последните 20 години ми прави усещане, че дамите в дейна възраст сред 30 и 60 години са извънредно заинтригувани от тематиката и знаят, че е добре да вървят постоянно на профилактични прегледи “, разяснява той и подсети, че поради пандемията от COVID-19 огромен брой дами са отсрочили тази процедура. Д-р Младенов изрази страдание, че не на всички места тези прегледи са налични и посъветва всички дами над 30-годишна възраст да потърсят експерт, на който да имат доверие и да не подценяват потребността от тази профилактика. 

Програмата за ранно разкриване на рак на гърдата „ Ела и се прегледай “ се провежда от фондацията на известната телевизионна водеща Нана Гладуиш " Една от 8 “ за шеста година, изясни за Българска телеграфна агенция шефът на организацията Гергана Димитрова. Кампанията обезпечава безвъзмездни ехографски прегледи за онкологичното заболяване, като екипът пътува до разнообразни дребни обитаеми места в страната, където има по-ограничен достъп до експерти и добра здравна техника. „ Например дамите в Казанлък споделят, че за сходен обзор се постанова да пътуват до Стара Загора “, уточни тя. Кампанията се финансира напълно от частните донори на организацията.

До момента самодейността се е състояла в 41 града в страната, а до вчерашния ден са прегледани общо 7772 дами. Сред тях са открити 88 находки за верификация, посочи Димитрова. Тази година акцията ще посети общо пет града в страната. До момента се е състояла в Хисаря, Стралджа, Обзор и Казанлък. Предстои посещаване и на Силистра през септември. 

Друга самодейност, която фондацията провежда, е „ Сърдечни приятелки “ . Тя е в границите на модула „ Живот с рак на гърдата “. Инициативата съставлява поредност от отворени срещи в разнообразни градове за дами, които са диагностицирани със болестта. На срещите участват експерти и психолози, които показват пред дамите всички аспекти на живота с заболяването, както и видеа с отговори на пациентски въпроси от водещи медицински експерти в региона на онкологията, гинекологията и физиотерапията. Според нея в България липсват стратегии за психическа поддръжка на дами с диагноза рак на гърдата и това е едно от нещата, към които са ориентирани напъните на фондация „ Една от 8 “.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР