Всички хранителни стоки в магазините трябва задължително да имат етикети

...
Всички хранителни стоки в магазините трябва задължително да имат етикети
Коментари Харесай

Всички храни в магазините - задължително с етикети на български

Всички хранителни артикули в магазините би трябвало наложително да имат етикети на български език. Те би трябвало да съдържат главната информация за продукта. Това реши през вчерашния ден Народното събрание, което одобри на първо четене напълно нов Закон за храните. На производителите, вносителите и търговците не се позволява да облепят към този момент етикетиран артикул в допълнение " по метод или с информация, друга от първичното етикетиране, или който прикрива каквато и да е част от наложителната информация ".

С новия закон се вкарва правилник на Европейски Съюз, признат през 2011 година Според него етикетите би трябвало да са ясни, разбираеми и четливи, с цел да оказват помощ на потребителите да се ориентират за наличието на стоката. Досега част от разпоредбите се записваха в промени в остарелия закон. За напълно съгласуван с евродирективата нормативен акт се приказва отдавна, само че той все оставаше настрана от целите на законодателите, написа в. " Сега ".

След окончателното гласоподаване на измененията организацията за сигурност на храните ще би трябвало да сътвори указател на фирмите и обектите за произвеждане, преправка и дистрибуция на храни. В указател ще влязат и производителите на бутилирани минерални и изворни води. Той ще се поддържа от здравното министерство. За пръв път се вкарва регулация и за търговията на храни по интернет.

Създава се Национален съвет по храните, който ще координира националната политика в бранш " Храни ". В него ще вземат участие всички заинтригувани страни. Създава се и непрекъснат съвещателен орган към здравния министър, който ще има решаващата дума при признаването и стартирането на пазара на минерални и изворни води. В него ще вземат участие още представители на Министерство на околната среда и водите, на икономическото министерство, на Комисията за отбрана на потребителите, на Патентното ведомство, хора от браншовите организации и други При приемането на новия Закон за храните в бранша с бутилиране на минерална вода се появи най-сериозното напрежение измежду подкрепящи и съперници на новите правила.

Транспортните средства, които транспортират храни от неживотински генезис - брашно, самун, сладкарски творби, ще подлежат също на регистрация, каквато сега се изисква за тези, които транспортират животни. Регистрацията ще се прави от регионалните организации за сигурност на храните, а транспортните средства ще се отбелязват със стикер. Тази наредба бе една от дребното, които бяха подложени на критика от опозицията. " Или способният орган ще си затвори очите и ще раздава стикери, или цели региони ще останат без доставки ", съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов. Новите текстове бяха утвърдени със единствено 1 срещу и 29 " въздържал се ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР