Всички хора произвеждат естроген, но жените имат по-високи нива от

...
Всички хора произвеждат естроген, но жените имат по-високи нива от
Коментари Харесай

Какво се случва, когато нивата на естроген са ниски?

Всички хора създават естроген, само че дамите имат по-високи равнища от мъжете. Ниските равнища на естроген може да доведат до менструални нередности при дамите и ниско полово предпочитание, понижена костна компактност и други проблеми както при мъжете, по този начин и при дамите.

При дамите яйчниците са главните органи, които създават естроген и играят значима роля в половото развиване и плодовитостта. При мъжете тестостерона  в  естроген, поддържайки цялостното здраве и някои репродуктивни функционалности.

Нивата на естроген варират през целия живот. При дамите те понижават естествено след менопаузата и  . Това е типично, макар че може да докара до признаци.

Прочетете, с цел да научите повече за ниския естроген и по какъв начин той въздейства на тялото.

Симптоми на невисок естроген

Хората с невисок естроген не постоянно имат признаци. Ако се появят признаци, те могат да наподобяват тези на други положения. В резултат на това може да бъде мъчно да се дефинира дали някой има невисок естроген въз основа единствено на признаците.

Когато дамата наближи менопаузата, тя може да забележи признаци като неточен цикъл , горещи талази и вагинална сухота. Други признаци на невисок естроген, които могат да се появят по време на или отвън менопаузата, :

  • липса или неточен цикъл
  • костни фрактури заради остеопороза
  • неплодородие  при мъже или дами
  •  при мъже или дами
  • еректилна дисфункция  при мъжете
  • висок холестерол или високи триглицериди

Причини за невисок естроген

Нивата на естроген варират по доста аргументи. Един от най-важните фактори е възрастта.

При мъжете и дамите равнищата на естроген се покачват по време на пубертета . За дамите в репродуктивна възраст хормоналните съмнения по време на менструалния цикъл също значат, че равнищата на естроген непрекъснато се  . В перименопаузата, първият стадий от менопаузата, равнищата на естроген стартират да понижават.

Някои здравословни положения също могат да понижат естрогена. При дамите всяко положение, което визира яйчниците, може да понижи равнищата на естроген. При мъжете положенията, които предизвикват невисок тестостерон, могат също да причинят невисок естроген.

Здравословни положения или условия, които могат да доведат до невисок естроген, включват:

  • синдром на поликистозни яйчници
  • нарушавания на щитовидната жлеза
  • едва функционираща хипофизна жлеза
  • раждане
  • кърмене
  • ниско телесно тегло
  • вродени положения като синдром на Търнър
  • химиотерапия
  • първична непълнота на яйчниците

Ефекти от ниския естроген

Естрогенът е от значително значение за доста телесни функционалности при хората. Ефектите от ниския естроген :

  • Нередовен цикъл:  Естрогенът оказва помощ за контролиране на менструалния цикъл. Нивата на естроген  точно преди овулацията и още веднъж по средата на лутеалната фаза, която е втората половина от цикъла след овулацията. Ако това не се случи, човек може да получи забавяне, пропускане или липса на менструация.
  • Безплодие:  Тъй като естрогенът има доста въздействие върху менструалния цикъл, ниският естроген може да аргументи компликации при зачеване при дамите.  , ниският естроген може да повлияе на броя на сперматозоидите, здравето на сперматозоидите или либидото, като евентуално повлияе на способността за забременяване.
  • Остеопороза:  Естрогенът оказва помощ за отбрана на костите. Когато равнищата на естроген спаднат, човек може да развие остеопороза  и да има по-висок риск от фрактури на костите.
  • Болка по време на сексуален акт: Естрогенът оказва помощ на вагината да се овлажнява. Ако човек развие вагинална сухота, той може да има мъчителен сексуален акт.
  • Инфекции на пикочните пътища (UTI): Намаленият естроген може да изтъни вагиналните тъкани, увеличавайки риска от UTI .
  • Промени в настроението: Според дамите са по-податливи на меланхолия  през избрани стадии от живота, в които хормоналните съмнения са чести.

Ефект върху тежестта

Ефектът на естрогена върху телесното тегло е сложен и откривателите към момента не го схващат изцяло.

 предполагат, че премахването на яйчниците на плъхове провокира наддаване на тегло. Това може да се дължи на обстоятелството, че естрогенът оказва помощ за регулирането на метаболизма, тъй че ниският естроген го забавя. Необходими са обаче повече проучвания върху хора.

Диагноза

Лекарят може да подозира невисок естроген въз основа на признаците или възрастта на обещано лице. Ако го създадат, те могат да предлагат кръвен тест за установяване на равнищата на естроген на обещано лице.

При менструация, равнищата на естроген ще варират според от това къде се намирате в менструалния цикъл. Лекарят може да изиска да извърши теста в избран миг от цикъла, с цел да получи най-полезното свидетелствуване.

Докато кръвният тест може да разпознава невисок естроген, той не демонстрира повода. Понякога стадият от живота на даден човек или скорошните прекарвания хвърлят светлина върху това. Например, в случай че кърмите, може да имате невисок естроген вследствие на това.

Когато повода не е ясна, лекарят може да предложи спомагателни проби като:

  • физически обзор
  • спомагателни кръвни проучвания, като проби за функционалността на щитовидната жлеза
  • сканиране на яйчниците

Възможности за лекуване на невисок естроген

Ако ниските равнища на естроген на обещано лице са резултат от характерен физиологичен развой, като да вземем за пример менопауза, и човек има малко признаци, лекарите може да предлагат да не се подхващат дейности.

Въпреки това, в случай че признаците са обилни, човек може да се нуждае от здравна помощ. Правилното лекуване зависи от признаците, първопричината и задачите на лекуването на обещано лице.

Хормонозаместителна терапия

Хормонозаместителната терапия може   на естроген и други хормони. Понякога лекарите предлагат комбинирана терапия, която обезпечава както естроген, по този начин и прогестерон  на хора, преминаващи през менопауза.

Човек може да прави хормонозаместителна терапия посредством инжекция, вагинално, локално или орално. Лекарите нормално предлагат потреблението на най-ниската ефикасна доза.

Хормонозаместителната терапия обаче не е безвредна за всички хора. Хората с анамнеза за инсулт , високо или инфаркт може да не са в положение безвредно да вършат хормонозаместителна терапия.

Естрогенна терапия

Естрогенната терапия е тип хормонозаместителна терапия, която употребява единствено естроген. Например, лекарят може да предпише вагинален естрогенен крем за понижаване на вагиналната сухота и справяне с изтъняването на вагиналната кожа.

Управление на признаците

Лекарите могат да предлагат спомагателни лекувания за справяне със признаците, в това число:

  • вагинални лубриканти или овлажнители
  •  физиотерапия на тазовото дъно
  • медикаменти за намаление на холестерола

Лечение на главните болести

Ако човек има продължаващо здравословно положение или е подложен на здравно лекуване, което визира равнищата на естроген, лекарите могат да предложат други лекувания. Например, човек със заболяване на щитовидната жлеза може да има изгода от приема на медикаменти за хормони на щитовидната жлеза.

Допълнителните лекувания, които лекарят може да предложи, ще зависят от неповторимите условия на лицето, тъй че е значимо да се консултирате с експерт, в случай че човек не знае повода за своите признаци.

Естествени средства за невисок естроген

Никое естествено средство не може надеждно да увеличи равнищата на естроген, само че някои могат да оказват помощ за понижаване на признаците на ниски равнища на естроген.

Поддържане на умерено тегло

Достигането или поддържането на умерено тегло може да усъвършенства цялостното здраве и може да понижи риска от някои последици от ниския естроген, като сърдечно-съдови болести.

Хората с невисок естроген заради ниско телесно тегло може да се нуждаят от поддръжка, с цел да доближат по-здравословно тегло, изключително в случай че ниското им тегло е резултат от друго здравословно положение или хранително разстройство .

Умерено упражнение

В комбиниране с диета, умерените извършения  на човек с невисок естроген да доближи или поддържа умерено тегло. По-специално силовите тренировки могат да оказват помощ за увеличение на здравината на костите, което може да бъде от изгода за хора, изложени на риск от остеопороза.

Въпреки това, хората, които имат ниско телесно тегло или се занимават с интензивни извършения, може да се наложи да трансформират рутината си, защото тази композиция може да аргументи ниски равнища на естроген, вместо да ги усили.

Соя

Изследванията за ролята на соята за възстановяване на равнищата на естроген не престават. Преглед  предполага, че соята може умерено да усъвършенства равнищата на естроген, само че не всички изследвания поддържат това умозаключение.

Няма безапелационни доказателства, че витамин  D покачва равнищата на естроген. Въпреки това, витамин D  някои от резултатите на ниския естроген.

Витамин D е значим за попречване на остеопороза, защото оказва помощ на костите да употребяват калций , което ги прави по-здрави. Нивата на витамин D също могат да играят роля в риска от рак , сърдечни болести и меланхолия.

Заключение

Естрогенът не визира единствено половите органи и плодовитостта – той също по този начин визира здравето на мозъка и сърцето, настроението и доста други. Следователно ниските равнища на естроген могат да повлияят на доста аспекти на здравето при хора от всички полове.

Ако човек подозира, че има невисок естроген, може да се съветва със здравен експерт за диагноза. Медицински експерт ще може да разпознава главната причина и да предложи най-хубавите способи за възстановяване или ръководство.

Лечението варира според от повода за ниските равнища на естроген на обещано лице, тъй че е значимо да се потърси медицински съвет, когато е допустимо.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР