Всички дюни по черноморското крайбрежие отново ще станат изключителна държавна

...
Всички дюни по черноморското крайбрежие отново ще станат изключителна държавна
Коментари Харесай

Всички дюни по Черноморието отново държавни, откупуват ги обратно от частници

Всички дюни по черноморското крайбрежие още веднъж ще станат изключителна държавна благосъстоятелност. Затова тези, които по някакви аргументи са минали в частни ръце, ще бъдат изплатени. А на 100 метра от морския бряг ще бъде неразрешено всякакво строителство.

Това са проектите на вицепремиера по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, които той разкрива пред " ТВ Блумбърг ".

" Има няколко неща, които, за жалост, зависят най-много от други фактори. От Народното събрание - във връзка с смяна за Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Аз персонално предложих Зона А, което са 100 метра от самия бряг във вътрешността, да бъде предпазена и дам да е неразрешено строителството - съобщи Сандов. - В множеството естествени страни е по този начин - строителството не е директно до брега, с цел да може брегът, плажът да са едни чисти зони и не просто да се любува човек на слънцето и водата, само че и на гледката. Това може да стане през ЗУЧК. "

Другата значима цел е дюните по Черноморието, твърди още Сандов:

" Всички дюни да са отново дюни и те да са, както е по Конституция, изключителна държавна благосъстоятелност. Това значи кадастърът да включи всички дюни с цялото картиране, а там където те са станали частни, да бъдат изкупени назад от страната. Пари за това ще намерим, в това число и може би освен от държавния бюджет ".

Що се отнася до акваторията и самото черноморско крайбрежие министърът разви друга своя концепция.

" Тя е обвързвана с някои нови предпазени територии там. Включително ще разгледаме опцията за основаване на народен парк " Българско черноморие ", който няма да е една цяла зона, а ще бъде мрежа от зони по самото крайбрежие, които са държавна собстквеност и просто имат общо ръководство, което да даде опция тези територии да бъдат непокътнати и да търсим туристи и в тази посока - съобщи Сандов. - Много дребна част от тези територии ще са със строга отбрана. Те и в този момент съществуват, само че част от крайбрежието, както и част от акваторията, обединени в един подобен народен парк - би било един добър знак. Освен това ние до 2030 година, съгласно европейското условие, би трябвало да увеличим броя на предпазените територии в България - би трябвало да реализираме най-малко 10%, а сега сме на към 5%. Тази концепция се надявам, че ще осъществяваме до края на мандата ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР