Всички държави в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се очаква

...
Всички държави в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се очаква
Коментари Харесай

Мрачна прогноза на Erste Bank за икономическата криза в Източна Европа

Всички страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се чака да влязат в криза през тази година, като най-слаб отрицателният резултат ще бъде за Сърбия. От друга страна най-сериозен "удар " ще понесат стопанските системи на Чехия, Словения и Хърватия, написа money.bg.

Това излиза наяве от разбор на Erste Bank, оповестен в понеделник. В него в детайли са прегледани осем страни от района - Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словения, Словакия и Сърбия.

Според прогнозата на специалистите общо те ще отчетат спад на растежа с 4,7% през 2020 година. Конкретно за западната ни съседка спадът ще е до с 2,3 на 100.

От друга страна Полша и Унгария ще отчетат спад на брутния си вътрешен артикул (БВП) с жестоко 4%, а Румъния и Словакия - с към 5%. Най-значително ще бъде свиването на чешката и словенската стопанска система - с към 6,7 на 100, както и на хърватската - със 7,5 на 100.

"Затварянето на бранша на услугите за най-малко месец и половина ще спре растежа на потреблението в ресторантьорството, хотелиерството, както и в културата ", показват от Erste Bank и допълват, че спад ще има и в търсенето на дълготрайни артикули, както и на текстил в следствие са по спада на приходите на семействата поради съкращенията.

"Нарастващата безработица ще намали доверието на потребителите. Високото равнище на неустановеност е отрицателно за капиталовата интензивност. Прекъсването на производството в Европа и прекъсването на веригите за доставки ще повлияят на износа ", се споделя още в отчета.

Експертите допълват, че методът на възобновяване на стопанските системи ще зависи освен от обстановката вътре в страната, само че и от подхванатите ограничения на национално и интернационално равнище за поддръжка на бизнеса и пазара на труда, както и стимулиране на вътрешното и интернационалното търсене.

В документа се показва, че множеството държавни управления сега вкарват разнообразни данъчни облекчения, както и финансиране и гаранции за заеми за компаниите.

"Предлаганите решения, като обезщетенията за чиновници, би трябвало да смекчат някои от негативните резултати на пазара на труда. Дефицитите ще се усилят внезапно дружно със съотношението на обществения дълг към Брутният вътрешен продукт ", показват още от Erste Bank.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР