Всички български граждани са 8,2 млн. души. В страната са

...
Всички български граждани са 8,2 млн. души. В страната са
Коментари Харесай

Проф. Константинов: Всички български граждани са 8,2 млн., избирателите са 6,6 млн.


Всички български жители са 8,2 млн. души. В страната са 6,5 млн., в чужбина - 1,7 млн. Избирателите са общо 6,6 млн. У нас са 5,2 млн., а зад граница 1,4 млн. Хората се чудят как може в описите да има 6,6 млн., а в България 6,5? Ами тъй като част от гласоподавателите са в чужбина. Това сподели за " Твоят ден " математикът проф. доктор Михаил Константинов.

По думите му " мъртвите души " в описите не са доста.

" Не може да се пресметна с акуратност. В описите би трябвало да излязат и хора на по 120 години, които още нямат смъртен акт и няма и да имат най-вероятно. Ако човек почине в чужбина, данните се записват у нас, единствено в случай че околните ги занесат в посолство. Основната гаранция за почтеност на изборите е равномерното партийно посланичество на членовете на СИК. Единственият метод за изчистване на описите е френският способ на дейна регистрация. У нас ЦИК може да отвори портал за това ", съобщи той.

И добави, че след въвеждането на машинния избор внезапно е спаднала изборната интензивност.

" 600 000 по-малко гласоподаватели има на всички избори, на които гласуваме най-вече с машини. " Мъртвите души " не се отразяват на резултатите, тъй като са прекомерно малко ", счита Константинов.

Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към ЦИК, показа, че в България изборните описи се сформират от 2 разнообразни бази данни.

" Нито една от тях не е изборен лист, а са указател от ГРАО и данните от преброяването. Едното е данни на българските жители с ЕГН и непрекъснат адрес, а другото е с QR код ", изясни той. 

Той счита, че погрешните описи изкривяват данните за изборна интензивност.

" Много пъти сме желали достъп до описите, само че не са ни давали. Има положителни практики като дейната регистрация и уедряване на изборните региони, да намалим администрацията. Да няма 26 РИК, а да са 6-7 района ", уточни Цицелков. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР