Вселенският патриарх Вартоломей изпрати писмо до предстоятелите на всички поместни

...
Вселенският патриарх Вартоломей изпрати писмо до предстоятелите на всички поместни
Коментари Харесай

Вселенският патриарх иска мнението на поместните църкви за Евхаристията

Вселенският патриарх Вартоломей изпрати писмо до предстоятелите на всички поместни църкви по отношение на провокациите в църковния живот, появили се в изискванията на пандемията от ковид.
Патриархът приканва предстоятелите да обменят отзиви и отговорят взаимно на оспорването от страна на властта в някои страни на Светата Евхаристия като централен детайл в църковния живот. В някои страни по време на пандемията беше неразрешено причастяването на вярващите с обща лъжичка, сходни полемики се водят също в Гърция и в други православни страни. В писмото на патриарх Вартоломей, изпратено на 17 май до предстоятелите, се насочва апел за оформянето на общо, всеправославно мнение по този въпрос. Към сегашния миг няма информация за отговорите от страна на поместните православни църкви, написа изданието " Двери на православието ".
В писмото се споделя:
„ Ваше Блаженство, Христос Воскресе!
Преживяхме мъчително събитията, зародили в живота на Църквата заради сериозната пандемия от новия ковид, като до нас дойдоха отвред, посредством писма и под формата на въпроси и споделени проблеми, сведения за особеното развиване на обстановката по места.
Ние, движени от дух на взаимност и съдействие за отбрана на здравето на вярващите и общото богатство, приехме осъществяването на свещените последования да става за известно време без наличието на вярващи в храмовете, като освен това нашата първостепенна грижа беше запазването на вярата на нашите отци, която от епохи освещава вселената.
Тъй като обаче, по едно и също време с похвалния интерес и ревностната угриженост за предварителна защита по време на пандемията от COVID-19 от страна на държавните и други управляващи, се чуха и необикновени отзиви за метода на пристъпване към Светите Тайни, за нас не е допустимо да останем безмълвни и безучастни в тази пораждаща неясноти обстановка, без да реагираме на тези процеси и съответните разпореждания и забрани на страната.
Ние се подчинихме на препоръките на здравните и държавни управляващи и несъмнено, ще се подчиняваме, само че до оня миг, когато не бъде наранена същността и център на нашата религия. Отстъпчивостта на Църквата стига до Кръста, само че тя отхвърля да слезе от него поради смирение към началствата и управляващите на този свят, когато бива оспорвано Тайнството на тайнствата в нейния живот – Светата Евхаристия.
На всички е известно, че в църковния живот достоверен интерпретатор на евангелските и апостолските препоръки и поуки, както и на духа и буквата на божествените и свещени догми, е Светото Предание, неразривно обвързвано с всекидневната църковна процедура и кенотичен опит. Прибягвайки към тази осветена процедура на Църквата, виждаме и неоспоримо откриваме, че тя, Църквата, живее в света посредством Светата Евхаристия и в Светата Евхаристия, или, с други думи, Светата Евхаристия е откровението и прекарването на богочовешкото свещенодействие на Църквата.
Самият Господ, „ невидимо присъстващ с нас “, „ Който е принасящ и принасян, и раздаван “, в Светата Евхаристия ни дава Своите пречисто Тяло и честна̀ Кръв, трансформирайки ни в „ цялост на небесното царство “.
В този дух и с тези мисли ние се обръщаме към Ваше многообично нам Блаженство, заявявайки уверено, че ни минимум не имаме намерение да отстъпим от това, което всички ние сме наследили от блажените наши отци. Изправени обаче пред по този начин създалите се условия, ние желаеме да се вслушаме във Вашето братско мнение и Вашите мисли, тъй че дружно да дадем овчарски отговор на разногласията по отношение на одобрения метод за предаване на божественото Причастие.
Накрая ние прегръщаме с обич в Христос и свято целувание Ваше почитаемо Блаженство, оставайки Ваш обичащ брат, съслужител и съпричастник в едната и обща Чаша, пиейки от която, няма да ожаднеем вовеки. Амин! 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР