Вселенската патриаршия вдигна схизмата от Македонската православна църква - Охридска

...
Вселенската патриаршия вдигна схизмата от Македонската православна църква - Охридска
Коментари Харесай

Вселенската патриаршия призна Македонската църква като Охридска църква. Какво означава това решение?

Вселенската патриаршия подвигна схизмата от Македонската православна черква - Охридска архиепископия и я призна с името " Охридска черква ". Досега тя не беше приета от никоя православна черква.
Оттук нататък обаче ще би трябвало да се уредят административните въпроси сред нея и Сръбската православна черква.

Какво значи за Българската православна черква това решение и има ли проблем с името " Охридска архиепископия ", което е историческо име на нашата черква?

Светият синод на Българската православна черква не излезе през днешния ден с позцъркваиция за признаването на Македонската православна черква от вселенския патриарх. За " По света и у нас " обаче ловчанският митрополит Гавраил сподели, че за него новината е неприятна и ще внесе спомагателен ужас в православната черква.

" Вселенската патриаршия няма повече права от всяка друга православна черква ", добави митрополит Гавраил.

" Не знам какво ще стане, аз не знам по какъв начин ще реагира Сръбската черква и другите църкви,но това е един мотив за увеличаване на разкола. Македонската православна черква от 20-те години на предишния век е под юрисдикцията на сръбската и това е признавано от всички православни църкви по целия свят. Поради което по нашите догми СПЦ имаше право да даде автокефалия на МПЦ или това може да го направи един Всеправославен събор ", сподели още митрополит Гавраил.

Според митрополита има и различен огромен проблем. Не може да се даде на МПЦ името Охридска Архиепископия, тъй като това е историческо име на българската автокефална православна черква от 1018-та до 1767-ма година. През 2017-та Светият синод на Македонската православна черква съобщи, че признава Българската православна черква за своя църква-майка. Първоначално нашата черква имаше желание да помогне при признаването, само че поради казуса с името, процесът затихна.

" Преди някое време, когато ни канеха в Охрид да честваме 1000 годишнина на тяхната черква, ние не отидохме, тъй като щяхме да се съгласим, че те са в действителност първоприемници, а не ние на Охридската архиепископия и в случай че се съгласим с това нещо това значи, че ние се лишаваме от огромна част от нашата църковна история и правосубектност. Ако бяхме признали Охридската архиепископия и ние щяхме да изпаднем в схизма ", сподели още митрополит Гавраил.

Днес Тимотей, митрополитът на Дебър и Кичево удостовери, че статутът на македонската черква не е решен, само че са признати като подчиненост и ще служат с църквите, съгласни с решението.

" Разбира се има някои църкви, които няма да бъдат съгласни. Затова ние търсим различен метод, да бъдем приети от всички, а освен от обособени православни църкви, това е нашето предпочитание и молитва ", сподели митрополит Тимотей.

Според специалиста по църковно право Дилян Николчев актът на Вселенската патриаршия е бил предстоящ, откакто преди три години тя разгласи, че е приела настояването на Скопие за изследване на каноничния статус на Охридската архиепископия.

" За статута е обещано опция СПЦ и МПЦ да седнат на масата на договарянията, с цел да очертаят пътя да се договорят за статута на македонската - дали самостоятелен, дали разширена автономност или автокефалия ", сподели доцент Дилян Николчев, учител по църковно право, СУ.

Николчев не е оптмист, че двете църкви ще се схванат. Положителното е, че след решението, МПЦ още веднъж ще встъпи в общение, тъй като не е редно милион и половина православни, без значение от грешките в предишното, да са в изолираност. И още, съгласно Николчев, вселенският патрирах има право по канон да смъкна схизмата, този акт обаче е единствено целесъобразен за останалите православни църкви. Как да постъпи нашата черква?

" Но ми се коства, че в случай че би трябвало да остане в историята и в действителност да направи нещо приятелски във връзка с македонците е в този момент да разгласи поддръжка на решението на Вселенския патриарх ", сподели доцент Николчев.

Единственото смущаващо е името " Охридска черква ". Този проблем може да се реши като в устава на БПЦ се промени текстът, че сме правоприемник на Охридската архиепископия, счита Николчев. Колкото до вчерашния акт на Вселенската патриаршия, Николчев позволява, че може да е и отговор на експанзията на съветската черква в Африка и във връзка с украинската черква. Засега чакаме общата позиция на Светия синод.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР