Всеки знае, че пролетта и лятото са сезоните на гръмотевичните

...
Всеки знае, че пролетта и лятото са сезоните на гръмотевичните
Коментари Харесай

Ето как да предпазите дома си от гръм и мълния

Всеки знае, че пролетта и лятото са сезоните на гръмотевичните стихии. Можем ли да се предпазим от мълниите и по какъв начин? Ето някои значими ограничения за сигурност, когато небето се намръщи и на открито засвятка и затрещи.

Ако сте вкъщи или на на работното място, избягвайте да се доближавате до прозорци, електрическо окабеляване, гръмоотводи, улуци и антени. Ако е допустимо, изключете електрическите уреди. Имайте поради, че най-вече се въздействат от външно пресилване тв приемниците, компютрите, кклиматиците, CD и DVD уредбите.

Ако сте на разходка или на излет и ви настигне или доближава гръмотевична стихия, огледайте се и в случай че в близост има електропроводи, незабавно се отдалечете от тях. 

Не забравяйте, че мълнията постоянно нападна проводниците, опънати сред стълбовете. Затова, в случай че сте на открито по време на гръмотевична стихия, не трябва да говорите по телефона.

Не докосвайте железни структури, огради, парапети и други железни заграждения, може да ви раздруса убийствено мощен ( в дословния смисъл) токов удар. 

Ако сте на къмпинг и вашата каравана/палатка влезе в контакт със разкъсан или развален електрически проводник или се намира наоколо до развален електропровод, неотложно се отдалечете. Ако проводникът е паднал на земята, не го докосвайте, по него може да има напрежение. Стойте надалеч от него – най-малко на 8 метра разстояние!

По време на гръмотевична стихия не трябва да палите печка на дърва и въглища и не трябва да сте край огън.

Ако гръмотевичната стихия ви свари в гората, можете да се скриете край ниски шубраци. Не стойте покрай високи дървета, изключително до борове, дъбове и тополи, които най-вече притеглят мълниите.

Препоръчително е, в случай че сте до река, езеро, море, да се отдалечите от брега.

Ако сте на мотор или колело, незабавно слезте от него и се отдалечете на минимум 30 метра. Потърсете естествена хлътналост в земята, като седнете и обгърнете с ръце краката си.

Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР