Всеки знае, че храненето на децата трябва да бъде пълноценно,

...
Всеки знае, че храненето на децата трябва да бъде пълноценно,
Коментари Харесай

Какво да е „зимното“ меню на детето

Всеки знае, че храненето на децата би трябвало да бъде пълноценно, с уравновесено количество протеини, мазнини, въглехидрати и задоволително витамини.
С настъпване на есенно-зимния интервал менюто на детето би трябвало да съдържа храни, които дават сили на тялото да се опълчи на вирусите и инфекциите. Протеините, аминокиселините, пробиотиците и фибрите укрепват имунната система.
" Зимното " меню има още няколко разлики от това през топлия сезон.
Ето препоръките на консултанти на Parents.

- Зимното меню би трябвало да е с 30% по-калорично от лятното, с цел да попълни енергийните загуби на тялото. Набавяме ги с  питателни ястия от месо, птици, риба, млечни артикули. А е нужно да намалим количеството " леки " въглехидрати от сладкиши и десерти. Освен че способстват за наднорменото тегло, те постоянно провокират алергични реакции.

 - Предлагайте топли храни и изключете студените закуски.

- Най-важните витамини за зимата, които вземат участие в построяването на антивирусен имунитет, са A, B2, B6, C, D, PP E, фолиева киселина, селен, цинк, желязо, калций и магнезий. 
Витамин С е изключително мощен щит за здравето. Той поддържа имунитета, ускорява възстановителните процеси в лигавиците на горните дихателни пътища и понижава възпалението.
Децата, като предписание, не харесват храни, които съдържат доста аскорбинова киселина: чушки, подправки, киселец. Затова може да им се предложи опция - чай ​​от шипка, касис, цитрусови плодове. Но те би трябвало да се дават с нараснало внимание на тези, които са склонни към алергии.

- В храненето на детето би трябвало да участват протеини и мазнини (месо, риба, масло, заквасена сметана, яйца, сирене), растителни масла (както и ядки и семена), въглехидрати (зърнени храни, изключително елда, ориз, тестени произведения, хляб), фибри ( зеленчуци, плодове, бобови растения)

10-те най-здравословни зимни храни

Моркови
Най-полезен от кореноплодните е морковът. Съдържа доста елементарно усвоими въглехидрати, пектин, етерични масла, аминокиселини и витамин А. Наричат ​​го витамин на растежа – незаместим детайл за детския организъм, сойто е особено  полезен за зрението и сърдечната активност.

И, което е значимо през зимата, каротинът покачва устойчивостта към респираторни болести. Препоръчва се морковите да се вкарват още от 6-7 месец, само че това би трябвало да се прави деликатно, с цел да не се предизвика алергична реакция.
Ако няма самостоятелна нетърпимост, салатите от сурови моркови ще бъдат добра предварителна защита през зимата. Само не забравяйте, че за по-добро асимилиране на каротин (витамин А), към морковите би трябвало да се прибавя растителна лой (растително масло) или заквасена сметана. 

Сьомга и тресчица

Витамин D е основният войник ​​на невидимия фронт - взе участие в отбраната на тялото от инфекции, вируси и други патогени. Той постоянно е нужен на тялото, само че през зимата, по време на епидемията от ковид, е изключително значимо да се поддържа нужното равнище.
Затова детето трябва да яде повече храни, в които участва витаминът - сьомга, риба тон, скумрия.
Освен витамини, морската риба съдържа протеини, омега-3 полиненаситени киселини и други съществени субстанции, които оказват помощ на детския организъм да устои на настинки и вируси.
Децата в предучилищна възраст би трябвало да ядат 60 грама риба 2-3 пъти седмично.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР