Всеки втори българин смята, че заедно с ротацията на премиерите,

...
Всеки втори българин смята, че заедно с ротацията на премиерите,
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: Всеки втори българин очаква с ротацията на премиера и ремонт на кабинета

Всеки втори българин счита, че дружно с ротацията на министър председателите, планувана за края на март, ще има и сериозен ремонт на кабинета. Това сочат данните от на публичните настройки на организация " Алфа Рисърч " , извършено сред 22 и 30 ноември.

Според изследването една трета от запитаните чакат само промяна на премиера, при която сегашният вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел (ГЕРБ) ще поеме министър-председателския пост от Николай Денков.

Всеки пети чака държавното управление да падне и да последват предварителни избори.

" Ако ръководещите партии подхващат подобен ход, ще би трябвало посредством нови спорове и взаимни офанзиви да убедят българите, че на никаква цена " повече не могат дружно ". Това ще дистанцира още повече гласоподаватели от политиката, а цената ще бъде платена от същите тези партии на следващите предварителни избори. Не е изключено да отвори и пространство за нови политически планове, разясняват социолозите от " Алфа Рисърч ".

 

Какви са упованията на болшинството българи за това кои спорове сред ръководещите ще преобладават политическия живот?
- 39% чакат най-силни да са конфликтите във връзка бюджета за следващата година,
- 22.5% чакат най-силна борба по енергийни тематики (цени, дерогацията за " Лукойл ", таксите за транспорт на газ, въглищните централи)
- 16.5% позволяват най-бурни да са раздорите при кадровите назначения.

" На този декор упованията на болшинството българи са за продължаващи спорове и несъгласия вътре сред ръководещите, за влошаваща се икономическа обстановка през идната година, само че без изясненост за нова политическа настройка. Фактът, че това, което най-силно вълнува хората, се прави оценка като най-конфликтно в връзките сред ръководещите, в допълнение топи доверието в тях ", показват още от социологическата организация.

----

Настоящото проучване е извършено в интервала 22 – 30 ноември 2023 година от Алфа Рисърч, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Проучването е извършено измежду 1000 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, оповестени на нейния уебсайт, само че не и за изборно или манипулативно потребление на тези данни.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР