Всеки трети лев в българската икономика е приход от сивата

...
Всеки трети лев в българската икономика е приход от сивата
Коментари Харесай

Сивата икономика в България през 2022 г. е нараснала до 33,1% от БВП

Всеки трети лев в българската стопанска система е доход от сивата стопанска система. През миналата 2022 година страната ни е водач по дял на сенчестия бизнес в Брутният вътрешен продукт с 33,1%. Това демонстрират данните от изследване на Департамента за стопански и научни политики и политики за качество на живот по искане на комисия от Европейския парламент, съобщава financialtribune.bg.

Делът на сивите стопански системи в другите страни от Европейски Съюз е доста по-нисък, а пред нас са Хърватия с дял на сенчестия бизнес в Брутният вътрешен продукт от 29,7% и Румъния с 19%.

По-висок индикатор от този през предходната година страната ни е имала преди 20 години. През 2003 година без да следват разпоредбите са работили 35,9% от бизнесите у нас.

През 2017 година сивата стопанска система у нас пада и е била 29,6% от Брутният вътрешен продукт. След това стартира да се подвига, като доближава 32,4% през 2021 година и 33,1% през 2022 година

За растежа на каузи на сивата стопанска система способстват неналичието на доверие в държавните чиновници, неприятното качество на законодателството за бизнеса, данъчната политика, както и държавната поддръжка за бизнесмените, наред с релативно високите обществени вноски, корупцията, политическата неустойчивост, релативно високото данъчно облагане и несигурността във връзка с регулаторните политики. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР