Всеки седми българин ще бъде включен в мерки, финансирани по

...
Всеки седми българин ще бъде включен в мерки, финансирани по
Коментари Харесай

Зам.-министър Ефремова: Всеки седми българин ще бъде включен в мерки по ПРЧР и Програмата за храни

Всеки седми българин ще бъде включен в ограничения, финансирани по Програма „ Развитие на човешките запаси “ и Програмата за храни и главно материално подкрепяне.

Това съобщи заместник-министърът на труда и обществената политика Наталия Ефремова по време на откриващата конференция по план „ Европа в България: Общо бъдеще “, който се осъществя от Българската телеграфна организация. „ Европейският обществен фонд + влага в най-невидимото – знанията и уменията на хората “, напомни Ефремова. Тя посочи, че общият европейски запас, който Министерството на труда и обществената политика ще ръководи, е над 4 милиарда лева, от които 3,8 милиарда лева по Програма „ Развитие на човешките запаси “ и над 411 млн. лева по Програмата за храни и главно материално подкрепяне. „ Срещу тези средства от нас се изискват доста съществени промени, главно в региона на пазара на труда и общественото включване “, напомни зам.-министърът.

Пазарът на труда е главен приоритет на Програма „ Развитие на човешките запаси “, по който ще бъдат основани благоприятни условия за подготовка и преквалификация на работещите, подготовка на чиновниците за специалностите на бъдещето и за зеления и цифровия преход. „ Крайната ни цел е да подпомогнем хората да работят по-хубава и по-добре платена работа, да се усещат задоволени на работното си място и да дават своя принос към организацията, в която работят “, показа Ефремова. По ПРЧР ще бъдат подкрепени и образованията за придобиване или надграждане на цифровите умения, с цел да може всеки български жител да употребява цифровите технологии в всекидневието си.

Социалното включване на хората с увреждания или хората, които имат краткотрайни или непрекъснати усложнения, също ще бъдат във фокуса на ПРЧР. Част от европейските средства ще бъдат вложени в развиване и реформиране на обществената система, с цел да бъдат обезпечени по-качествени, по-достъпни и по-ефективни обществени услуги за хората от уязвимите групи. Зам.-министърът дефинира като най-голямата горделивост, само че и предизвикателство реализирането на ограничения по Националния проект за осъществяване на Европейската гаранция за детето. Основната цел в Плана е до 2030 година за над 196 000 деца, които живеят в беднотия или в риск от обществено изключване, да бъде обезпечен достъп до интегрирани социално-здравни услуги, предучилищна подготовка, обучение, здравословно хранене и съответно жилищно настаняване. Голяма част от ограниченията по Европейската гаранция за детето ще бъдат финансирани по Програма „ Развитие на човешките запаси “, а друга част – по Програма „ Образование “.

Новост в Програма „ Развитие на човешките запаси “ е целта „ Насърчаване на младежката претовареност “, който е с бюджет от 735 млн. лева Той ще бъде ориентиран напълно към младежите, които ще получат поддръжка в прехода от образованието към професионалната реализация. „ Има доста младежи, които нито учат, нито работят – те са голям капацитет за нашата стопанска система. Ще влагаме запаси и старания, с цел да ги подготвим за трудовата им реализация с образования по професионална подготовка и разнообразни типове стажове “, акцентира Наталия Ефремова.

Зам.-министърът показа и опциите за поддръжка на най-бедните и уязвими фамилии в България по Програмата за храни и съществена материално подкрепяне. В идващия програмен интервал се резервира услугата „ Топъл обяд “, а даването на хранителни пакети за най-уязвимите семейства ще бъде надградено с хигиенични материали. За първи път с европейско финансиране ще бъде обезпечен безвъзмезден достъп до Детска кухня за над 10 000 дребни деца, а 10 000 новородени от небогати фамилии ще бъдат подкрепени с пакети за тяхното развъждане.

„ Нашите послания към хората са – учете по нещо ново всеки ден, квалифицирайте се и подобрявайте уменията си, без значение на каква възраст сте и какъв трудов стаж имате, възползвайте се от опциите за стажуване, а в случай че сте човек с увреждане или в неспособност за самообслужване, потърсете обществените услуги, които сме построили и продължаваме да построяваме с европейско финансиране “, заключи Ефремова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР