В повече от 200 села у нас не живее нито

...
В повече от 200 села у нас не живее нито
Коментари Харесай

В повече от 200 села у нас не живее нито един жител

В повече от 200 села у нас не живее нито един гражданин,  а над 500 са само с един. Това сочи статистика на Национален статистически институт. Най-много обезлюдени места има във Великотърновска и Габровка област.  В китното в миналото село Въглевци в Прохода на Републиката през днешния ден непрекъснато живеят едва няколко поданици. Кореспондентите ни разказват.

Пенсионерите Веска и Йордан Станчеви са едно от трите фамилии, които живеят в село Въглевци. Преди 25 години работили в града и се върнали в родната къща на Веска. 
Тук са живели родителите ми, в тази къща - баба, дядо, апреди това е правена от прародител ми. Нямаме магазин, в случай че не ни докарат самун, ще стоим гладни, би трябвало да вървим до града да си купим. Общо взето има дни, в които не виждаме никакъв човек.
Веска Станчева, гражданин на с. Въглевци

В доста от прилежащите села, които са в Прохода на Републиката, към този момент не живее никой. Има и такива, в които от години не е стъпвал човешки крайник. 

Във Въглевци магазин за хранителни артикули от дълго време няма. А най- близкият медицински пункт е на 10 км. от селото.  Пенсионерите от дълго време са привикнали с безлюдното село.

Възрастните хора са привикнали да живеят сами и не се опасяват от произшествия или неканени посетители. И знаят, че в случай че по улицата се чуе да идва кола, някой им идва на посетители. 

Великотърновска област се подрежда на второ място в  страната по брой на обезлюдените села, като печалната статистика се оглавява от област Габрово, където над 170 са обитаемоте места без поданици, или единствено с един регистриран. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР