Всеки родител иска детето му да израсне щастливо и успешно.

...
Всеки родител иска детето му да израсне щастливо и успешно.
Коментари Харесай

Кои са най-важните неща, на които да научите детето си

Всеки родител желае детето му да израсне щастливо и сполучливо. Това е повода майките и татковците да не пестят старания, време и пари за образованието на децата си. И въпреки всичко дали положителното обучение в действителност е залог за ярко бъдеще? Всъщност има и други, също толкоз значими умения и познания, които сигурно ще оказват помощ на детето да преодолее всички компликации по пътя към огромните достижения.

Собствено мнение

 Да можеш да оформяш и защитаваш аргументирано личното си мнение е едно от най-важните умения в актуалния свят и е нещо, което детето би трябвало да усвои в най-ранна възраст, тъй като вие не постоянно ще сте там, с цел да се притечете на помощ. За да извършите това, нужно е да му покажете, че мнението на детето ви има значение в границите на фамилията.  Децата би трябвало да знаят, че вие ги слушате и разбирате, тъй че изразявайте интерес и ги окуражавайте да споделят мислите си, когато разговаряте с тях. Добре е да употребявате думи на утвърждение по-често и забравете за сарказма или снизхождението, когато отговаряте на детските въпроси.

Концентрация

 Ако детето не се научи да задържа вниманието си за по-дълго време върху това, което прави, след време ще е некомпетентно да прави каквото и да било. Ще стартира някаква работа и в никакъв случай няма да я довършва. Децата се концентрират върху това, което им е забавно сега, тъй че когато се пробвате да ги научите на нещо, пробвайте се с изключение на потребно, да бъде и занимателно. Например, когато учите детето си да написа, помолете го да написа буквите на дъска, на тротоара с тебешир или да ги направи с пластелин. Да не забравяме, че държанието на родителя е най-хубавият образец: дайте на детето си време, през което то да има цялото ви внимание, без никакви разсейвания. Можете да упражнявате концентрацията на детето си посредством настолни игри, изобразяване и пъзели. В допълнение, можете да го помолите да отбелязва забавни детайлности по време на разходки, като знаци, коли с избран цвят или модел, както и разнообразни форми, цветове и текстури.

Самостоятелност

 Колкото по-скоро децата ви се научат да се оправят сами с някои неща, толкоз по-уверени ще са в бъдеще. Това също ще им помогне да се оправят по-лесно в учебно заведение и с останалите си отговорности, които ще стават от ден на ден и повече, до момента в който пораства. Насърчавайте ги да се обличат сами, да си връзват обувките сами, да прибират играчките си по местата, да почистват, откакто са изцапали. Не се карайте на детето, когато прави неточности. Бъдете търпеливи и не забравяйте да ги хвалите. Те последователно ще научат да вършат всички неща сами, по същия метод, по който са се научили да вървят и да приказват.

Взаимодействие

 Необходимо е да се изясни на детето от ранна възраст, че има избрани правила в обществото /на детската площадка, в детската градина, в училище/, а тези правила оказват помощ да се изградят положителни взаимоотношения с другите. Едно такова предписание е опцията да си сътрудничат и да работят в екип. Когато учите детето си на това, в никакъв случай не би трябвало да го сравнявате с други деца, тъй като всичко, което ще постигнете е да предизвикате експанзия. Вместо това е нужно да се подчертае смисъла и значимостта на всяка персона, на всяко дете и да се хвалят всички, когато съумеят да си взаимодействат по най-хубавия метод.

Чужд език

 Ако употребявате избрани изречения с изключение на на родния и на някой непознат език, това ще даде избрани преимущества в бъдещата кариера на детето, а също по този начин ще му помогне да разшири и културните си хоризонти. Има ли по-добър метод да се запознаете с културата на друга страна от общуването с жителите му на техния език?

Самоорганизация

 Това умеене ще помогне на децата да реализират задачите си и безспорно ще им бъде потребно в зрелост. В основата на самоорганизацията е дневния график, който би трябвало да се възнамерява с децата, като последователно намалявате присъединяване си в дневното или седмичното обмисляне, до момента в който не се научат да ръководят личния си път сами. Нужно е да се реализира баланс сред детските отговорности и свободното време. Едно дете би трябвало да има задоволително време за игри, занимания и други мечтани действия. Време, което да се контролира.

Спокойно отношение към неуспехите

 Начинът, по който децата ви усещат успехите и неуспехите оформя тяхното самочувствие и дефинира взаимоотношенията им с другите хора. Най-много информация за отношението им към неуспеха можете да получите, до момента в който играе: дали изпитва яд, когато губи. Ако загубите са придружени с гневни експлоадирания, хвърляния на предмети или вербална експанзия, има проблем, тъй като този модел на държание има негативно влияние върху способността на децата да се оправят с компликациите в живота и им пречи да развият мощните страни от характера си. Хвалете децата за триумфите им, само че не подценявайте неуспехите им. Опитайте се да ги обсъдите и да намерите повода за тях – това е ключът към бъдещите победи. Не забранявайте на децата си да показват отрицателните си страсти, а ги научете да ги схващат и управляват. И най-важното, уверете се, че децата ви знаят, че ги обичате и вярвате в тях, без значение от всичко.

Инфо: www.westage.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР